Terug naar overzicht

Zo kies je gezond in de supermarkt

Zo kies je gezond in de supermarkt
Pauline
16-10-2024
0 Reacties
gezonde keuzes in de supermarkt

Wist je dat maar liefst 70 procent van de producten uit de supermarkt bestaat uit sterk bewerkte producten zoals frisdrank, gesuikerde ontbijtgranen en sauzen? Slechts 20 procent van het aanbod valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding. Met onze tips lukt het beter om gezonde keuzes te maken.

Onze 5 tips

Hieronder volgen onze 5 beste tips om gezondere keuzes te maken in de overvloed aan producten in de supermarkt.

Tip 1: eet van tevoren

In een supermarkt doe je makkelijk impulsieve aankopen. Onbewust word je daarbij beïnvloed door de geur van vers afgebakken broodjes of appeltaart, de plaats van producten in het schap en de route die je door de winkelgangen moet maken. Een belangrijke tip voordat je de supermarkt instapt is daarom: doe geen boodschappen met een rammelende maag. Met lekkere trek zijn verleidingen moeilijker te weerstaan.

Tip 2: maak een boodschappenlijstje

Maak een planning voor wat je de komende dagen wilt eten en aan boodschappen nodig hebt. Zo is het eenvoudiger om ook op drukke dagen gezonde maaltijden te bereiden. Een gezonde boodschappenlijst bevat een mix van groenten en fruit, volkorenproducten, eiwitbronnen zoals vlees, vis, eieren of plantaardige alternatieven, zuivel of zuivelvervangers, en gezonde vetten als noten, zaden en olijfolie. Zorg voor variatie om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tip 3: blijf op het juiste pad

Met je boodschappenlijstje kun je doelgericht door de supermarkt lopen. Wist je dat de verse, onbewerkte producten meestal te vinden zijn in de gangpaden langs de muren van de supermarkt? Vermijd liever de binnenste winkelgangen waar chips, koek en frisdrank staan. Zo bescherm je jezelf tegen impulsieve aankopen van ongezonde producten.

Tip 4: check het etiket

Weet wat je koopt en lees de etiketten. Laat je hierbij niet verleiden door de voorkant van een verpakking die bedoeld is om kopers te lokken, maar check juist de achterkant: daar staat de echte productinformatie. Hoe korter de lijst met ingrediënten, hoe puurder het product.

Een lange ingrediëntenlijst duidt vaak op een product dat sterk bewerkt is met veel toevoegingen. Het eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst komt het meest in het product voor. Zie je daar bijvoorbeeld suiker staan, dan weet je dat het een suikerrijk product is. Sommige producten hebben helemaal geen etiket, zoals een stronk broccoli of een tros bananen. Dat zijn de onbewerkte producten die sowieso prima passen in een gezond eetpatroon.

Tip 5: even door de knieën

Als laatste is het belangrijk goed om je heen te kijken en af en toe even door de knieën te gaan in de supermarkt. Vaak liggen de gezondere producten niet op ooghoogte. Dat soort gunstige plekken reserveert de supermarkt namelijk voor veel verkochte producten waar de supermarkt goed aan verdient.

Het loont om eens te bukken en de huismerken te bekijken. Kies bijvoorbeeld in plaats van een pot kant-en-klare pastasaus voor een blik gezeefde tomaten, waar je zelf makkelijk met verse groenten en kruiden een heerlijke pastasaus van maakt. Gezond voor jou én je portemonnee!

Lokgroenten

Valt het je ook op dat er steeds meer producten met toegevoegde groenten te koop zijn in de supermarkt? Denk aan pizzabodems met bloemkool, pasta van linzen, wraps van wortel en crackers met rode biet. Extra groenten lijkt gezond, maar helaas gaat het meestal om hele kleine beetjes toegevoegd groentepoeder. Kies daarom liever voor de volkoren versie, waar van nature meer vezels en vitamines inzitten.

Aanbevolen producten

Slanke Lijn Thee
Slanke Lijn Thee
3,9 sterren
(48)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Groene Thee Extract
Groene Thee Extract
4,6 sterren
(28)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(141)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,7 sterren
(61)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Groenlipmossel
Groenlipmossel
4,4 sterren
(51)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
4 sterren
(92)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Rebersa® Berberine Forte
Rebersa® Berberine Forte
4,6 sterren
(8)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Weerstand Complex
Weerstand Complex
4,4 sterren
(10)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
NovaSOL® Curcumine Forte
NovaSOL® Curcumine Forte
4,5 sterren
(113)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product

Lees ook

Lasagne met pompoen

Lasagne met pompoen

Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.

Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met je bloeddruk?

Hoe zit het nou echt met je bloeddruk?

Je bloeddruk is een belangrijke indicator van je gezondheid. Maar wat is bloeddruk nou precies en wat kun je doen om deze gezond te houden?

Lees meer Lees meer
Zo wordt vroeg opstaan een eitje

Zo wordt vroeg opstaan een eitje

Niet iedereen springt even makkelijk zijn bed uit om vol energie vroeg aan de dag te beginnen. Met onze tips lukt het jou wel. Lees er alles over in deze blog.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Zo kies je gezond in de supermarkt"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties