Lasagne met pompoen
Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Voor dit recept hoef je de pompoen niet te schillen. De schil van een flespompoen is eetbaar en wordt lekker zacht in de oven. Het recept lees je hieronder.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1,2 kilo flespompoen
- 2 rode uien
- 2 eetlepels olijfolie
- ¼ theelepel gedroogde chilivlokken
- 1 bosje verse salie
- ¼ theelepel versgemalen nootmuskaat
- 400 gram ricotta
- 1 middelgroot ei
- 100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
- 125 gram lasagnebladen
- 2 eetlepels gehakte walnoten
- Snufje zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Snij de pompoen in stukken van ongeveer 2 cm. Snipper de ui. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie, bestrooi met chilivlokken en hussel alles door elkaar.
- Rooster 35 minuten tot de pompoen zacht is, laat afkoelen en pureer in een keukenmachine tot een gladde puree.
- Ris de blaadjes van de salie en hak deze fijn. Roer de gehakte salie door de pompoenpuree en voeg nootmuskaat toe.
- Roer de ricotta, het ei, de helft van de Parmezaanse kaas en eventueel zout met een garde tot een gladde saus.
- Strijk de helft van de pompoenpuree over de bodem van een ingevette ovenschaal en dek af met lasagnebladen. Verdeel hier vervolgens de helft van het ricottamengsel over en herhaal met de rest van lasagnebladen, pompoen en ricotta. Bestrooi de laatste laag met de overgebleven Parmezaanse kaas.
- Dek af met aluminiumfolie en bak 45 minuten in de oven. Verwijder hierna de folie, strooi de gehakte walnoten over de lasagne en bak nog 15 minuten tot de lasagne goudbruin en gaar is.
De gezondheidsvoordelen van pompoen
Pompoen is een seizoensgroente die vooral in de herfst verkrijgbaar is. De beste tijd om pompoen te eten is tussen september en november, wanneer ze op hun lekkerst en meest voedzaam zijn. Gedurende deze maanden zijn pompoenen vers, lokaal geteeld en optimaal rijp, wat zorgt voor de beste smaak en voedingswaarde.
Pompoen is een voedzaam en veelzijdig ingrediënt dat tal van gezondheidsvoordelen biedt. Naast zijn hoge gehalte aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en essentieel is voor een gezond gezichtsvermogen, bevat pompoen ook vitamine C, vitamine E, kalium en is pompoen rijk aan vezels.
Op zoek naar een ander recept met pompoen?
Bekijk dan zeker ook deze recepten:
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meerZo kies je gezond in de supermarkt
Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.
Lees meer Lees meer