Magnesium
Magnesium is een essentieel mineraal dat veel voordelen heeft. Zo staat het mineraal bekend om de gunstige invloed op de spieren en het zenuwstelsel. Maar daarnaast helpt het bij vermoeidheid en draagt het bij aan een goede geestelijke balans. Ook speelt magnesium een rol bij de opbouw van lichaamseiwit in bijvoorbeeld je spieren.
Wil je meer informatie over magnesium? Die vind je onder het productoverzicht.
Ben je benieuwd welk magnesiumproduct het beste aansluit op jouw behoefte(s)? Doe dan de test en ontdek in minder dan één minuut het beste magnesiumproduct voor jou.
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Triplex
Calcium Magnesium
Voordeelpakket Vrouw 50+
Je vraagt je misschien af wat magnesium is en waar het goed voor is. We geven je op deze pagina alle informatie over magnesium.
Inhoudsopgave
- Wat is magnesium en waar is het goed voor?
- Wanneer heb je extra magnesium nodig?
- In welke producten vind je veel magnesium?
- Is een teveel aan magnesium mogelijk?
- Verschillende vormen van magnesium
- Flinndal Magnesium Kauwtablet
- Flinndal Magnesium Duplex
- Flinndal Calcium Magnesium
- Magnesium: supplement van het jaar 2018
Wat is magnesium en waar is het goed voor?
Magnesium is een belangrijk mineraal dat in bijna alle cellen van het lichaam voorkomt. Het is betrokken bij verschillende processen in het lichaam:
Spieren
Magnesium is goed voor de werking van de spieren. Het helpt ze sterk en soepel te houden en helpt de spieren te ontspannen.
Zenuwstelsel
Magnesium is goed voor het zenuwstelsel. Het speelt namelijk een rol in de prikkeloverdracht tussen zenuwen.
Geestelijke balans
Magnesium is goed voor de gemoedstoestand en heeft een gunstige invloed op de geestelijke balans. Ook draagt het bij aan de belangrijke hersenfuncties zoals het concentratievermogen, alertheid en het geheugen.
Botten en gebit
Magnesium wordt ook wel de bouwstof voor stevige botten genoemd. Een volwassene heeft een magnesiumvoorraad van ongeveer 25 gram in het lichaam. 50 tot 60 procent hiervan is opgeslagen in de botten en het glazuur van de tanden. Het helpt zo de botten en tanden sterk te houden.
Eiwitstofwisseling
Magnesium werkt (als cofactor) samen met enzymen die verantwoordelijk zijn voor de eiwitstofwisseling. Zo speelt het een rol bij de opbouw van lichaamseiwitten.
Wist je dat?
Een mineraal in de natuur voorkomt en niet door het lichaam zelf aangemaakt kan worden. We moeten het dus binnenkrijgen via de voeding. Planten en dieren nemen de mineralen op uit de natuur, waardoor ze uiteindelijk in ons voedsel terechtkomen. Magnesium komt ook op deze manier in ons lichaam terecht.
Wanneer heb je extra magnesium nodig?
De algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor mannen (19-50 jaar) bedraagt 300-350 mg per dag. Voor vrouwen is dit 250-300 mg per dag.
Hoewel magnesium rijkelijk vertegenwoordigd is in ons lichaam, kan een tekort tóch voorkomen als je niet genoeg magnesium binnenkrijgt uit de voeding. Dit komt omdat magnesium betrokken is bij honderden enzymatische reacties die een grote rol spelen in ons lichaam, zoals het opwekken van energie.
Een magnesiumtekort kan ontstaan als je regelmatig ongezond eet. Voor een gezond voedingspatroon is het belangrijk om voldoende groenten, fruit en vezels te eten. Geraffineerde producten bevatten meestal weinig magnesium omdat veel vezels verwijderd zijn (denk aan witte rijst, witbrood of witte suiker). Kies daarom waar het kan voor volkorenproducten (zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorenbrood etc.).
Hogere behoefte bij stress, lichamelijk werk of stress
Naast ongezonde voeding kan ook stress leiden tot een magnesiumtekort. Magnesium speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels. Stress zorgt ervoor dat je meer magnesium verbruikt dan normaal waardoor extra inname van magnesium nuttig kan zijn. Ook bij zwaar lichamelijk werk kun je wel wat extra magnesium gebruiken.
Als je veel sport (vooral duursport) heb je een hogere behoefte aan magnesium. Dat komt omdat magnesium goed is voor het ontspannen van de spieren en spierkracht. Door intensief te sporten zweet je veel waardoor je ook weer een beetje magnesium verliest.
Een magnesiumtekort kun je aanvullen door voldoende producten met magnesium toe te voegen aan de voeding of te kiezen voor magnesium tabletten zoals Flinndal Magnesium Kauwtablet of Flinndal Magnesium Duplex.
In welke producten vind je veel magnesium?
Magnesium vind je veel in sojabonen en volkorenproducten maar ook in groene groenten en noten. Cacao, schelpdieren, sojabonen en noten bevatten meer dan 100 mg magnesium per 100 gram. Ook groene groenten zoals spinazie, volkorengranen, zuivel en bananen bevatten veel magnesium.
Waar zit magnesium in?
Natuurlijke voedingsbronnen | % ADH (man) | % ADH (vrouw) |
|
---|---|---|---|
Sojabonen (gekookt, 200 gram) | 100 | 120 | |
Tarwebrood (5 sneetjes) | 30 | 40 | |
Pinda's, ongezouten (1 eetlepel) | 15 | 15 | |
Halfvolle melk (1 glas) | 10 | 10 | |
Drinkwater (1 glas) | 1 | 1 |
Bron: Vitamine Informatie Bureau
Is een teveel aan magnesium mogelijk?
Een overschot aan magnesium uit de voeding komt niet voor. Alleen bij extreem gebruik van voedingssupplementen waar magnesium in zit kan je te veel magnesium binnenkrijgen. Bij een te veel aan magnesium kun je last krijgen van bijvoorbeeld darmklachten, zoals diarree. Gebruik je dus extra magnesium supplementen als aanvulling op de voeding, let dan op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid staat altijd op de etiket van een product.
Verschillende vormen van magnesium
Er zijn veel verschillende vormen van magnesium. Deze worden onderverdeeld in organische en anorganische vormen. Voorbeelden van organische verbindingen zijn magnesiumcitraat, magnesium malaat en magnesiumlactaat, maar er zijn er in totaal wel ruim 20 organische verbindingen te onderscheiden. Voorbeelden van anorganische verbindingen zijn magnesiumoxide of magnesiumchloride. Deze laatste groep lost meestal slecht op in water en daarom adviseren wij om waar het kan te kiezen voor een organische verbinding zoals magnesiumcitraat. Deze vorm is goed door het lichaam opneembaar. Wanneer je jouw dagelijkse voeding wilt aanvullen met een voedingssupplement, is het belangrijk te kiezen voor de vorm die goed door het lichaam opneembaar is.
Wist je dat?
Magnesium nauw samenwerkt met calcium? Je lichaam heeft namelijk magnesium nodig om calcium op te nemen en dit geldt ook andersom. Een goede verhouding tussen beide mineralen is daarom van belang. Samen zorgen ze voor gezonde botten, zenuwen en spieren en ze vullen elkaar goed aan. Zo zorgt magnesium voor het ontspannen van de spieren en calcium voor het samentrekken van spieren.
Flinndal Magnesium Kauwtablet
Flinndal Magnesium Kauwtablet bestaat uit het organische magnesiumcitraat en bevat 200 mg magnesium. Dat is 53% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een verantwoorde aanvulling op de voeding en een lekker kauwtablet met natuurlijke sinaasappelsmaak. Dit supplement is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een supplement met magnesium en een voorkeur hebben voor een kauwtablet. Dit tablet heeft een hogere dosering dan Flinndal Magnesium Duplex.
Flinndal Magnesium Duplex
Flinndal Magnesium Duplex bevat 125 mg magnesium per tablet uit een combinatie van magnesiumcarbonaat en magnesiumcitraat. In totaal levert een tablet 33% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een verantwoorde aanvulling op de voeding. Krijg je weinig magnesium uit de voeding binnen, of sport je bijvoorbeeld veel, dan kun je 2 tabletten per dag nemen. Dit supplement is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een supplement met magnesium en een voorkeur hebben voor een sliktablet. Dit tablet heeft een lagere dosering dan Flinndal Magnesium Kauwtablet.
Flinndal Calcium Magnesium
Calcium en magnesium zijn twee mineralen die beide van belang zijn voor zenuwen en spieren. Daarnaast zijn ze afzonderlijk van elkaar verantwoordelijk voor verschillende processen in het lichaam. Flinndal Calcium Magnesium bevat ook vitamine D, K en B12 . Zo helpen vitamine D en K botten gezond te houden en zorgen vitamine B12 en D voor de weerstand. Dit supplement is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een complete formule voor botten en spieren.
Magnesium: supplement van het jaar 2018
Magnesium supplement van het jaar 2018 is geworden. Op de Nationale Gezondheidbeurs in de jaarbeurs Utrecht kunnen mensen elk jaar stemmen op hun favoriete supplement. Duizenden stemmen zijn uitgebracht en magnesium is favoriet!
Vorig jaar was het nog vitamine D die als duidelijke winnaar uit de bus kwam. Dit jaar staat vitamine D op de tweede plaats. De top 5 meest gekozen supplementen van dit jaar waren:
- Magnesium
- Vitamine D
- Kurkuma
- Visolie
- Multivitaminen
De supplementen die de top 5 niet gehaald hebben maar alsnog wel veel stemmen kregen zijn: probiotica en groenlipmossel. Verder is uit de verkiezing naar voren gekomen dat 30% van de stemmers supplementen nemen voor de algemene gezondheid, 24% voor een betere weerstand en 14% voor een bepaald doel zoals geheugen, betere stoelgang of voor de botten. Met welk doel gebruik jij supplementen?