5 veelgestelde vragen over vitamine C
Vitamine C is een van de meest bekende en bestudeerde voedingsstoffen en is essentieel voor onze gezondheid. Deze vitamine staat al lange tijd bekend om zijn rol in het versterken van ons immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde huid. Maar er is zoveel meer te ontdekken over dit krachtige nutriënt. Hier vind je antwoord op 5 vragen over vitamine C!
1. Waarom is vitamine C zo belangrijk?
Vitamine C is van belang voor het zenuwstelsel, het bevordert de energiestofwisseling, ondersteunt het immuunsysteem, is belangrijk voor je huid, draagt bij aan een sterk gebit en is belangrijk voor de bloedvaten. Vitamine C draagt ook bij aan de vermindering van vermoeidheid en bevordert de opname van ijzer in het bloed. Een essentiële voedingsstof dus!
2. Hoe krijg je vitamine C binnen?
Vitamine C zit in groenten, fruit en aardappelen. Groenten die rijk zijn aan vitamine C zijn (rode) paprika, spruitjes en boerenkool. Fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C zijn kiwi, aardbeien en sinaasappel. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat deze vitamine in het vocht van voedingsmiddelen zit. Door koken kan de vitamine oplossen in het kookwater. Het is daarom slim om groenten kort te koken in zo min mogelijk water. Of roerbak, rooster of stoom ze.
3. Hoeveel vitamine C heb je nodig?
Als je dagelijks groenten en fruit eet, krijg je al snel voldoende vitamine C binnen. Een tekort komt in Nederland nauwelijks voor. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 75 milligram per dag voor volwassenen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer vitamine C nodig. Daarnaast hebben mensen die roken ook een verhoogde behoefte doordat nicotine vitamine C sneller afbreekt in het lichaam.
4. Kun je te veel vitamine C binnenkrijgen?
Er is geen bovengrens voor vitamine C vastgesteld. Wat je lichaam niet nodig heeft, scheidt het uit met de urine. Toch is het goed om te onthouden: een teveel is nooit goed. Daarnaast legt ons lichaam ook geen voorraad vitamine C aan, daarom is het zo verstandig om wel elke dag groenten en fruit te eten.
5. Waarom heet vitamine C ook ascorbinezuur?
De officiële naam van vitamine C is ascorbinezuur. Dit is afgeleid van het Latijnse woord scorbutus, oftewel scheurbuik. Deze ziekte kwam vroeger veel voor onder zeelui die lang op zee waren en geen vers voedsel meekregen. Al in de 16e eeuw ontdekte men dat het hielp om citrusvruchten of groenten te eten. Pas later begreep men welke stof bescherming bood tegen deze ziekte: vitamine C. Ascorbine betekent letterlijk ‘geen scheurbuik’.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer