Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
De herfst is in volle gang en dit betekent regenachtige dagen en koudere temperaturen. Hoog tijd dus voor een voedzame maaltijd, waar je meteen lekker warm van wordt. Daarbij denken wij meteen aan een goed gevulde soep! Wat ons betreft mag soep elke dag op het menu staan; het is lekker, gemakkelijk te bereiden en voedzaam. Maar gaan er tijdens dit proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Groentesoep koken
Je verliest tijdens het koken van groenten in water aardig wat micronutriënten, zoals in wateroplosbare vitaminen en diverse mineralen. Dit kan oplopen tot wel 70% verlies van bijvoorbeeld vitamine C. Deze micronutriënten blijven wel deels achter in het kookwater, gebruik dit kookwater dan ook altijd voor je soep.
Anderzijds zijn er ook een hoop nutriënten die stabieler zijn tijdens het kookproces van je soep, denk aan vezels, in vet oplosbare vitaminen en antioxidanten.
Groentesoep blenden
Tijdens het blenden kunnen, met name in water oplosbare vitaminen, worden afgebroken door blootstelling aan lucht en mechanische actie. Naar schatting kan dit oplopen tot zo’n 15% verlies van vitamine C of B-vitaminen.
De structuur van onder andere vezels kan veranderen. Vezels kunnen breken door de mechanische actie. Dit kan leiden tot een snellere opname van koolhydraten uit groenten, wat een snellere stijging van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken.
Behoud zoveel mogelijk voedingsstoffen
Wil je zoveel mogelijk nutriënten behouden in je geblende groentesoep Volg dan onderstaande tips:
- Kook de groenten niet te lang en gebruik altijd het kookwater in je soep.
- Blend de soep zo kort mogelijk in een afgesloten blender.
- Dek de soep altijd goed af direct na het blenden.
Zo blijf je toch genieten van je heerlijke warme soep, mét zoveel mogelijk goede voedingsstoffen!
Heerlijke soeprecepten
Op zoek naar een lekker recept voor soep, probeer dan zeker eens een van onderstaande recepten uit:
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meerZo kies je gezond in de supermarkt
Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.
Lees meer Lees meerLasagne met pompoen
Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.
Lees meer Lees meer