4 fascinerende weetjes over vitaminen
Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen die een cruciale rol spelen in het behoud van een goede gezondheid. Hoewel de meeste mensen wel weten dat vitaminen belangrijk zijn, zijn er enkele verrassende feiten die je misschien nog niet kent. In deze blog gaan we dieper in op vier fascinerende weetjes over vitaminen!
1. Vitaminen kunnen in 2 groepen worden verdeeld
Vitaminen vallen onder de micronutriënten, omdat ons lichaam er slechts kleine hoeveelheden van nodig heeft. In totaal zijn er 13 verschillenden vitaminen. Deze worden, afhankelijk van hun oplosbaarheid, verdeeld in twee groepen: wateroplosbare vitaminen en vetoplosbare vitaminen.
Vetoplosbare vitaminen
In de vetoplosbare groep vallen de vitamine A, D, E en K. Deze vitaminen neemt je lichaam het beste op wanneer ze gecombineerd worden met voeding rijk aan (goede) vetten. Je vindt deze vitaminen dan ook het meest terug in vetrijke voedingsmiddelen, zoals eieren, noten, avocado’s, vlees en vis.
Wateroplosbare vitaminen
De 8 verschillende B-vitaminen en vitamine C vallen onder wateroplosbare vitaminen. Deze komen voor in het vocht van voedingsmiddelen, zoals in fruit en groenten.
2. Dit maakt vitamine D uniek
Van alle 13 vitaminen heeft vitamine D als enig deze unieke eigenschap. Vitamine D kan ons lichaam namelijk zelf aanmaken onder invloed van zonlicht. Waar we bij andere vitaminen enkel afhankelijk zijn van voeding, geldt dat voor vitamine D niet. Door blootstelling van de huid aan de zon, maakt ons lichaam vitamine D aan. Daarnaast kunnen we vitamine D ook uit bepaalde voedingsmiddelen halen, zoals vette vis, vlees, eieren en verrijkte producten zoals bak- en braadolie en zuivel.
3. Een teveel aan vitaminen plas je niet altijd uit
Er bestaat soms een misvatting dat een overschot aan vitaminen simpelweg via de urine wordt uitgescheiden, maar dit geldt niet voor alle vitaminen!
De dunne darm absorbeert de micronutriënten. Krijg je te veel wateroplosbare vitaminen binnen? Dan plas je die over algemeen weer uit. Vitamine C en B-vitaminen, met uitzondering van B12, slaat je lichaam dus niet op. Een teveel aan deze vitaminen komt dan ook nauwelijks voor. Toch geldt ook voor deze vitaminen, hou je aan de Maximaal Veilige Hoeveelheid. Te veel is namelijk nooit goed.
In tegenstelling tot wateroplosbare vitaminen kunnen vetoplosbare vitaminen wél worden opgeslagen in het vetweefsel en in de lever, waardoor een overschot kan ontstaan met bijbehorende (ernstige) symptomen. Vooral vitamine A kan in grote hoeveelheden in de lever worden opgeslagen. Het is dan ook belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet te overschrijden.
4. Deze vitaminen zijn het meest populair als supplement
In de westerse wereld zijn multivitaminen en vitamine C de meest populaire supplementen om in te nemen. Vitamine D en B, vooral B11 (foliumzuur), worden ook vaak gekocht. Het is echter interessant om op te merken dat deze voorkeur verschilt in andere delen van de wereld. In Azië zijn bijvoorbeeld kruidenextracten populairder als supplement, met ginseng als koploper.
Een verantwoorde dosering
Bij Flinndal staat veiligheid voorop! Bij de dosering van onze producten houden we altijd rekening met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) en de Maximaal Veilige Hoeveelheid. Wil je weten of je met jouw combinatie van Flinndal-producten een veilige hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt? Controleer het met onze Maximaal Veilig Module.
Aanbevolen producten
Tags
VitaminenLees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer