Pompoen-pastinaaksoep
Combineer de herfst met pompoen en pastinaak. Twee herfstgroenten bij uitstek die elkaar vinden in deze heerlijke soep. Lekker na een stevige herfstwandeling!
Ingrediënten voor circa 4 porties:
- ½ kilo oranje pompoen
- 2 pastinaken
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 100 ml olijfolie
- 1 el Vadouvan-kruiden (kruidenmix die je kunt vervangen door kerriepoeder)
- 1 bosje koriander
- ½ tl chilivlokken
- ½ liter bouillon van 1 bouillontablet (groente of kip)
- 4 el Griekse yoghurt
- Citroensap
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Verwijder de pitten van de pompoen en snij de pompoen in stukken van 4-5 cm. Schillen is niet nodig. Maak de pastinaak schoon en snij deze ook in grove stukken. Pel de ui en snij deze in kwarten. Pel de knoflook. Meng alles met 2 eetlepels olie en de Vadouvan-kruiden. Bekleed een bakplaat van de oven met bakpapier en schep het mengsel hierop. Zet het geheel ca. 25 minuten in de oven.
Hak ondertussen de koriander fijn en doe deze in een hoge beker samen met de chilivlokken, de resterende olijfolie en wat zout en mix het geheel tot een koriander-olie. Zet apart. Doe alle groenten uit de oven over in een soeppan en schenk er bouillon bij. Pureer met een staafmixer alle groenten in de bouillon. Voeg eventueel nog wat water toe als je de soep te dik vindt. Maak de soep op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap. Serveer de soep in soepkommen met elk een flinke lepel Griekse yoghurt en verdeel er 1 lepel koriander-olie over. Lekker met grof volkorenbrood.
Groenten in de soep
Veel groenten eten is gezond, maar in de praktijk niet altijd gemakkelijk te doen. Kies voor een soep als deze en je hebt in één klap echt een flinke portie groente binnen.
Koriander-olie
De koriander-olie die je voor dit recept maakt, kun je nog wel 1 week bewaren in de koelkast. Lekker over een salade van geroosterde groenten.
Pastinaak
Een pastinaak ziet eruit als een soort grote witte winterpeen. Deze lekkere – ietwat zoet smakende - groente behoort jammer genoeg tot de vergeten groenten. Dat is zonde want pastinaak zit boordevol vitamines, mineralen en vezels en je kunt er volop mee variëren. Want pastinaak leent zich voor heel veel gerechten, van soep tot puree en van quiches tot salades.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer