5 vragen over vezels
Vezels klinken misschien suf, maar zijn heel belangrijk. We leggen je graag uit hoe dat zit. Daarom vijf vragen over vezels beantwoord. Lees hieronder meer!
1. Wat zijn vezels?
Vezels zijn kleine onderdelen van plantaardige voedingsmiddelen waarmee ons lichaam niet veel kan. Ze worden namelijk niet verteerd in de dunne darm. Er zijn grofweg twee soorten vezels:
- Onoplosbare of niet-fermenteerbare vezels
- Oplosbare of fermenteerbare vezels
2. Waar zitten veel vezels in?
Onoplosbare vezels zitten vooral in beige en bruine graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorengranen, volkorenpasta en zilvervliesrijst. En ook, maar dan veel minder, in de witte soorten. Oplosbare vezels zitten vooral in groenten, fruit, peulvruchten en noten.
3. Waarom zijn vezels belangrijk?
Vezels zijn belangrijk voor de darmen. Vezels die niet door de darmen worden afgebroken worden ook wel niet-fermenteerbare (of onoplosbare) vezels genoemd. Ze werken als het ware als een spons en houden zo vocht vast waardoor de ontlasting zacht blijft. Vezels die wel worden afgebroken worden fermenteerbare (of oplosbare) vezels genoemd. Deze vezels werken als voeding voor de goede bacteriën in de darm.
4. Hoeveel vezels heb je dagelijks nodig?
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 30 gram (vrouwen) tot 40 gram (mannen) vezels te eten, maar slechts een enkeling haalt dat. Gemiddeld halen we maar 20 gram, concludeert het RIVM uit onderzoek. Dat komt doordat 9 van de 10 Nederlanders te weinig vezelrijke producten eten.
5. Hoe zorg je voor meer vezels in je voeding?
- Kies voor volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Ook aardappels bevatten veel vezels.
- Eet elke week een peulvruchtenmaaltijd, zoals linzensoep of chili con of sin carne.
- Neem in de ochtend een schaaltje yoghurt of kwark met fruit en een handje noten en volkorengranen (havermout).
- Neem een kop soep vol groenten bij de lunch.
- Lunch met een salade.
- Beleg volkorenbrood met groenten; leg bijvoorbeeld plakken tomaat op de kaas of gegrilde groenten op een laagje hummus.
- Snack tussendoor van wortel, tomaat, reepjes paprika.
- Neem een handje noten tussendoor.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meerZo kies je gezond in de supermarkt
Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.
Lees meer Lees meer