Terug naar overzicht

Hoe zit het nou echt met je bloeddruk?

Hoe zit het nou echt met je bloeddruk?
Pauline
24-9-2024
0 Reacties
bloeddruk meten

Je bloeddruk is een belangrijke indicator van je gezondheid en heeft een grote invloed op je welzijn. Maar wat is bloeddruk nou precies en wat kun je doen om deze gezond te houden? Je leest het in deze blog!

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is letterlijk de druk in je bloedvaten. Bij elke hartslag pompt je hart 4 tot 6 liter bloed rond in het lichaam, waarbij het bloed tegen de vaatwanden drukt. Deze druk is nodig om het bloed door je hele lichaam te laten circuleren, zodat weefsels, spieren en organen van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien. Om dit goed te laten verlopen is een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg ideaal.

Bovendruk en onderdruk

Bloeddruk wordt gemeten in twee getallen:

  • Bovendruk (systolische druk): dit is de druk in je bloedvaten wanneer je hart samentrekt en bloed in je slagaders pompt. De druk in de bloedvaten is dan het hoogst en dit geeft dan ook het hoogste getal in de meting.
  • Onderdruk (diastolische druk): dit is de druk in je bloedvaten wanneer je hart ontspant en zich vult met bloed. De druk in de bloedvaten is dan het laagst en dit geeft het laagste getal in de meting.

"Je voelt meestal niets van een hoge bloeddruk, maar het is wel een risicofactor."

Wat als je bloeddruk te hoog is?

Soms kan een bloeddruk hoger worden dan nodig is. Meestal wordt dit veroorzaakt door een combinatie van aanleg, leefstijl en leeftijd. Er is sprake van een hoge bloeddruk (hypertensie) wanneer de druk hoger is dan 130/80 mmHg. Je bloeddruk neemt toe bij het ouder worden, omdat vaten dan steeds minder elastisch worden.

Bij mensen ouder dan 60 jaar is een bloeddruk hoger dan 140/90 mmHG te hoog, en boven de 80 jaar ligt de grens op 150/90 mmHg. Je voelt meestal niets van een hoge bloeddruk. Hypertensie is ook geen ziekte, maar een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Als je een lage bloeddruk hebt

Het komt veel minder vaak voor, maar het kan ook gebeuren dat je bloeddruk juist te laag is (hypotensie). Dit kan komen door uitdroging en als je lichaam meer vocht verliest dan opneemt. Daardoor neemt het volume en dus ook de druk in je vaten af. Dit kan veroorzaakt worden door diarree of overgeven, maar bijvoorbeeld ook door intensief sporten (en zweten) bij een hoge temperatuur.

Ook hormonale problemen, zwangerschap of medicijnen kunnen een lage bloeddruk in de hand werken. Je bloedvaten hebben geen last van een lage bloeddruk, maar kan wel klachten geven als vermoeidheid, duizeligheid of flauwvallen.

Zo zorg je voor een gezonde bloeddruk

Een goede bloeddruk is belangrijk voor je gezondheid. De volgende tips helpen om je bloeddruk zo gezond mogelijk te houden:

  1. Eet gezond:
    Streef naar minstens 200 gram groenten per dag. In groenten zit het mineraal kalium, dat goed is voor je bloeddruk. Wees zuinig met zout, want dit bevat natrium, een mineraal dat juist nadelig is voor de bloeddruk.
  2. Streef naar een gezond lichaamsgewicht:
    Overgewicht kan je bloeddruk verhogen, omdat je hart harder moet werken om bloed door een groter lichaam te pompen. Dit geeft extra druk op de bloedvaten.
  3. Beweeg voldoende:
    Regelmatig bewegen helpt je hart gezond te houden en kan je bloeddruk verlagen. Beweeg minstens 2,5 uur per week matig intensief, zoals wandelen of fietsen. Doe daarnaast minstens 2 keer per week activiteiten die je spieren en botten versterken, zoals hardlopen, dansen of fitness.
  4. Beheers je stress:
    Langdurige stress is nadelig voor je bloeddruk.
  5. Beperk alcoholgebruik:
    Te veel alcohol verhoogt de bloeddruk en vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
  6. Rook niet:
    Nicotine verhoogt de hartslag en vernauwt tijdelijk de bloedvaten, waardoor de bloeddruk toeneemt.

Ondersteuning voor hart, bloedvaten en cholesterol

Op zoek naar ondersteuning voor je hart, bloedvaten en/of cholesterol? Bekijk dan onze verschillende supplementen hier.

Aanbevolen producten

Rode Gist Rijst + Q10
Rode Gist Rijst + Q10
4,6 sterren
(56)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Cardio Vitae
Cardio Vitae
5 sterren
(2)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
4 sterren
(29)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(116)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
IJzer
IJzer
4,7 sterren
(48)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Cholesterol
Cholesterol
4,3 sterren
(103)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(177)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(141)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Weerstand Complex
Weerstand Complex
4,4 sterren
(10)
Vanaf € 8,95
Bekijk product

Lees ook

Zo kies je gezond in de supermarkt

Zo kies je gezond in de supermarkt

Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.

Lees meer Lees meer
Lasagne met pompoen

Lasagne met pompoen

Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.

Lees meer Lees meer
Zo wordt vroeg opstaan een eitje

Zo wordt vroeg opstaan een eitje

Niet iedereen springt even makkelijk zijn bed uit om vol energie vroeg aan de dag te beginnen. Met onze tips lukt het jou wel. Lees er alles over in deze blog.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Hoe zit het nou echt met je bloeddruk?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties