7 tips voor een gezonde bloeddruk
Wist je dat bijzonder veel mensen een te hoge bloeddruk hebben? Uit gegevens die huisartsen jaarlijks verzamelen blijkt dat maar liefst 2,8 miljoen Nederlanders kampen met een te hoge bloeddruk (RIVM, 2018). Dat is natuurlijk een behoorlijk getal. Gelukkig heeft gezond leven invloed op je bloeddruk. Wat kun je doen om je bloeddruk gezond te houden? We delen onze tips.
De bloeddruk, wat betekent dat cijfertje?
De bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Het bloed dat wordt rondgepompt door je hart, oefent een druk uit op de
wand van je bloedvaten. Met een bloeddrukmeter meet je hoe hoog je bloeddruk is.
We maken onderscheid tussen boven- en onderdruk. De bovendruk is de bloeddruk die gemeten wordt op het moment dat je
hart samentrekt. De onderdruk is de bloeddruk op het moment dat je hart in rust is.
Wat is een normale bloeddruk?
Over het algemeen geldt voor volwassenen dat een bovendruk van onder de 120 millimeter kwik (mmHg) en een onderdruk van minder dan 80 mmHg als normaal wordt beschouwd. Dit wordt vaak genoteerd als 120/80 mmHg.
Wat is een normale bloeddruk per leeftijd?
Bloeddruk kan variëren afhankelijk van leeftijd. Voor kinderen en tieners liggen de normale waarden lager dan voor volwassenen. Met het ouder worden kan de bloeddruk stijgen, waardoor oudere volwassenen vaak hogere waarden hebben die nog steeds als normaal worden beschouwd.
Wat is een goede bloeddruk?
Een goede bloeddruk is een bloeddruk waarmee je zo min mogelijk gezondheidsrisico’s loopt. Als je bloeddruk te hoog wordt kan dit een negatief effect hebben op je lichaam, waardoor je onder andere meer risico loopt op hart- en vaatziekten.
Goede bloeddruk vrouw
Voor vrouwen zijn de richtlijnen voor een gezonde bloeddruk vergelijkbaar met die voor mannen, met de ideale waarden onder de 120/80 mmHg. Wel kunnen hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap of de menopauze tijdelijk de bloeddruk van vrouwen beïnvloeden.
Gezonde bloeddruk man
Mannen hebben vaak een hoger risico op hoge bloeddruk op jongere leeftijd dan vrouwen. Hierdoor is het voor mannen extra belangrijk om in de gaten te houden of hun bloeddruk nog gezond is. Regelmatig bewegen, een gezond dieet en het vermijden van overmatig alcoholgebruik en roken zijn hiervoor van groot belang.
Heb je een te hoge bloeddruk?
Je bloeddruk is te hoog als de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en/of de onderdruk boven de 90 mmHg uitkomt. De kans op een te hoge bloeddruk neemt toe met de leeftijd. Het grootste deel van de mensen met een te hoge bloeddruk is 50 jaar of ouder. Je kunt je bloeddruk laten controleren bij de huisarts.
Wat kun je doen bij een hoge bloeddruk?
Een hoge bloeddruk wil je eigenlijk voorkomen, omdat dit het risico op hart- en vaatziekten vergroot. En wanneer je al een te hoge bloeddruk hebt, wil je om die reden graag de bloeddruk verlagen. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten:
- Beweeg voldoende. Bewegen en sporten kan je bloeddruk verlagen. Zorg dat je meerdere keren per week beweegt. Het hoeft geen topsport te zijn. Wandelen of fietsen is ook gezond.
- Beperk de inname van verzadigde vetten en zout. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. En ook verzadigde vetten zijn niet goed voor hart en bloedvaten.
- Rook niet. Nicotine zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor stijgt de bloeddruk. Daarnaast zorgen tabaksdeeltjes voor beschadiging van je bloedvaten.
- Probeer wat gewicht te verliezen als je last hebt van overgewicht. Een te hoog gewicht hangt samen met een te hoge bloeddruk. Afvallen kan verbetering van de bloeddruk opleveren.
- Beperk het gebruik van koffie, thee, alcohol en drop. Cafeïne, alcohol en zoethout (uit drop) verhogen de bloeddruk.
- Probeer spanningen en stress zoveel mogelijk te voorkomen. Voor zover dat gaat natuurlijk. Iedereen maakt in zijn leven stressvolle situaties mee, maar leer er goed mee om te gaan. Stress is een belangrijke factor die van invloed is op de bloeddruk. Doe dingen die jou ontspanning opleveren. Ga bijvoorbeeld wandelen, lees een goed boek, of doe aan yoga. Stap zo nu en dan even uit de stress en spanning van alledag.
- Eet vette vis of neem een visoliesupplement. Vis bevat namelijk gezonde omega 3-vetzuren. De Hartstichting adviseert 1 keer per week (het liefst vette) vis te eten. Red je dat niet, dan kan een supplement een goede aanvulling vormen op je voeding. Eén van de voordelen van omega 3 is dat het EPA en DHA bevat; visvetzuren die in een hoge dosering een gezonde bloeddruk ondersteunen.
Omega 3 supplementen voor de bloeddruk
Flinndal Omega 3 Premium is een uniek hoog gedoseerd omega 3 supplement. De inhoud van de capsule bestaat voor 90%
uit omega 3-vetzuren. Elke capsule bevat maar liefst 700 mg EPA en 100 mg DHA. Met 1 capsule per dag ondersteun je
de gezondheid van je hart en bij inname van 4 capsules ondersteun je ook de normale bloeddruk.
Behalve dat Flinndal Omega 3 Premium de bloeddruk ondersteunt, hebben EPA en DHA nog meer effecten:
- De vetzuren ondersteunen het hart (1 capsule per dag)
- Ze dragen bij aan de hersenfunctie (2 capsules per dag)
- Ze helpen het triglyceridengehalte (een bepaald type vet) in je bloed op een gezond niveau te houden (3 capsules per dag)
- Ook zijn ze goed voor je gezichtsvermogen (2 capsules per dag)
Kortom: een supplement voor iemand die alleen gaat voor het beste en met een omega 3 supplement óók de bloeddruk wil ondersteunen. Lees hier meer over Flinndal Omega 3 Premium >>
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer