Alles over eiwitten
Weet jij waarom je eiwitten nodig hebt, en hoe je ze voldoende binnenkrijgt? De Gezondheidsraad bracht onlangs een nieuw advies uit over eiwitten in de voeding. Mooie aanleiding om de voedingsstof eiwit eens onder de loep te nemen.
Als mens bestaan we gemiddeld voor 12 kilo uit eiwitten! Elke cel in je lichaam bevat eiwitten. Denk aan spiercellen, cellen van organen, het zenuwstelsel en van de botten. Die eiwitten haalt je lichaam uit de eiwitten die je eet. Of beter gezegd, uit de bouwstenen van eiwitten: de aminozuren. Eiwitten zijn opgebouwd uit 22 verschillende aminozuren.
Juist die aminozuren maken eiwitten uit de voeding zo belangrijk voor ons lichaam. Met deze aminozuren kan het lichaam eigen eiwitten opbouwen. De aminozuren zijn een soort legoblokken waarmee het lichaam kan bouwen. Met de 22 legoblokken kan ons lichaam ieder bouwwerk maken dat het nodig heeft!
Eiwitbalans
Eiwitten zijn van belang voor de spierkracht en spiermassa in het lichaam. Daarnaast zijn eiwitten ook betrokken bij de vorming van hormonen en spelen ze een rol bij het transport van stoffen in ons bloed en de lichaamscellen. Dagelijks worden eiwitten in ons lichaam afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. Bijvoorbeeld om cellen te vernieuwen of om beschadigd eiwit te vervangen. We hebben dus dagelijks “verse” nieuwe eiwitten nodig uit de voeding, om de eiwitbalans van ons lichaam op peil te houden.
Aanbevolen hoeveelheid
De Gezondheidsraad heeft onlangs de aanbevolen hoeveelheid eiwitten voor volwassenen met bijna 4 procent verhoogd van 0,80 naar 0,83 gram per kg lichaamsgewicht. Omgerekend betekent het dat vrouwen dagelijks ongeveer 52-54 gram eiwitten nodig hebben en mannen 60-63 gram. De gemiddelde Nederlander krijgt dit met gemak binnen. Dat komt omdat vlees, zuivel en graanproducten in onze voeding relatief veel eiwitten leveren.
Hoge behoefte
Maar het kan zijn dat je toch wat meer eiwit uit de voeding kunt gebruiken. Eet je vegetarisch of geheel plantaardig? Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is het belangrijk goed te letten op eiwitten in je voeding. Dat geldt ook voor kinderen in de groei, kracht- en duursporters of bij bepaalde ziektes.
Schema aanbevelingen eiwit volgens Voedingscentrum (vanaf 18 jaar)
Volwassenen | 0,83 gram per kilogram lichaamsgewicht |
Vegetariërs | 1 gram per kilogram lichaamsgewicht |
Veganisten | 1,1 gram per kilogram lichaamsgewicht |
Krachtsporters en duursporters die veel trainen | 1,5 tot 2 gram per kilogram lichaamsgewicht |
Zwanger | 9 gram per dag extra in 2e trimester, 28 gram per dag in 3e trimester |
Borstvoeding | 19 gram per dag extra in eerste 6 maanden, daarna 13 gram per dag |
Waar zit eiwit in?
Eiwitten zitten zowel in dierlijke als in plantaardige voedingsmiddelen.
Goede dierlijke bronnen zijn:
Goede plantaardige bronnen zijn:
Meer lezen over eiwitten?
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer