Terug naar overzicht

Zo wordt vroeg opstaan een eitje

Zo wordt vroeg opstaan een eitje
Pauline
18-9-2024
0 Reacties
vroeg opstaan

Heel vroeg opstaan kan je veel opleveren. Toch springt niet iedereen even makkelijk zijn bed uit om vol energie vroeg aan de dag te beginnen. Met onze tips lukt het jou wel. Lees er alles over in deze blog.

"Wetenschappers zien veel gezondheidsvoordelen van vroeg opstaan, maar er zijn ook hele praktische redenen: die vroege uurtjes besteed je makkelijker aan tijd voor jezelf. En je kunt je dag ruimer indelen, wat meer rust en minder stress geeft."

1. Pas je slaapschema aan

Begin met elke dag wat eerder op te staan, zodat je lichaam en geest kunnen wennen aan de verandering. Streef wel naar minstens zeven uur slaap per nacht. Ga dus ook steeds iets eerder naar bed. Uiteindelijk is elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan het beste voor je lichaam, ook in het weekend.

2. Eet niet vlak voor het slapengaan

’s Nachts heeft je lichaam rust nodig om te herstellen en op te laden. Als je eet vlak voor het slapengaan houd je je darmen aan het werk en dat kan je slaap verstoren. Niet eten zo’n 2 tot 3 uur voor het slapen gaan, helpt om makkelijker in slaap te vallen en verbetert de kwaliteit van je nachtrust. Daardoor ben je ´s ochtends meer uitgerust en kom je makkelijker je bed uit.

3. Zorg voor een ontspannende bedtijdroutine

Doe rustgevende activiteiten voor het slapengaan, zoals lezen, mediteren of een warme douche nemen. Dit helpt je lichaam en geest zich voor te bereiden op de slaap. Na een goede nachtrust is het makkelijker om op te staan. Vermijd het gebruik van beeldschermen minimaal een uur voor het slapengaan, omdat het blauwe licht je slaap kan verstoren. Ook cafeïne en alcohol kunnen je uit je slaap houden.

4. Creëer een fijne slaapsfeer

Houd je slaapkamer donker, stil en koel om een goede nachtrust te bevorderen.

5. Zet je wekker ver weg

Plaats je wekker aan de andere kant van je slaapkamer, zodat je uit bed moet om hem uit te zetten. Sta dan ook meteen op. Vermijd snoozen, omdat dit je slaperig kan maken en het moeilijker maakt om echt wakker te worden.

6. Creëer een ochtendroutine die je leuk vindt

Opstaan wordt leuker als je iets gaat doen waar je naar uitkijkt, zoals een lekker ontbijt, fijne wandeling, wat stretch of yoga-oefeningen of wat tijd voor een hobby. Dat motiveert en inspireert.

7. Beweeg overdag voldoende

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om beter te slapen en daardoor makkelijker wakker te worden. Probeer dagelijks wat te bewegen, liefst in de buitenlucht, maar vermijd intense workouts vlak voor het slapengaan.

8. Wees mild voor jezelf

Verwacht niet van jezelf dat je plots een vroege vogel bent. Volgens wetenschappers hebben mensen 66 dagen nodig om iets een gewoonte te laten worden. Word je na die 66 dagen proberen doodongelukkig van vroeg opstaan? Dan ben je waarschijnlijk gewoon geen ochtendmens en kun je beter je eigen biologische klok volgen en wat later opstaan.

De 5AM Club

Een steeds grotere groep mensen zweert bij heel vroeg opstaan, liefst om 5 uur. Deze trend wordt aangemoedigd door de 5AM Club, opgezet door de Amerikaanse schrijver Robin Sharma. Zijn filosofie is dat om 5 uur 's ochtends opstaan zorgt dat je fysiek, mentaal en emotioneel goed voorbereid aan je dag begint. Het vroege tijdstip helpt je productiever te zijn door de afwezigheid van afleidingen.

Volgens de 5AM club verdeel je het eerste uur van je dag het beste in 3 blokken:

  • In blok 1 beweeg je 20 minuten. Dit kan van alles zijn, zoals hardlopen, fietsen of fitness. Het doel is om je hartslag te verhogen en endorfines vrij te maken, waardoor je energie en alertheid krijgt voor de rest van de dag.
  • In blok 2 besteed je 20 minuten aan reflectie en mindfulness. Dit kan meditatie, schrijven in een dagboek of het stellen van je doelen voor de dag omvatten. Dit geeft geestelijke rust en focus om je doelen voor die dag te bepalen.
  • In blok 3 focus je je 20 minuten op het leren of verbeteren van een vaardigheid door bijvoorbeeld te lezen, een onlinecursus te volgen of te luisteren naar educatieve podcast. Het doel is om je kennis te vergroten en je geest te stimuleren.

Aanbevolen producten

Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Revisleep
10% Korting
Revisleep
4 sterren
(6)
Vanaf € 22,45
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
4 sterren
(92)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
NovaSOL® Curcumine Forte
NovaSOL® Curcumine Forte
4,5 sterren
(112)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(96)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Rebersa® Berberine Forte
Rebersa® Berberine Forte
4,7 sterren
(7)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(22)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
ZenRylax
ZenRylax
5 sterren
(9)
Vanaf € 24,95
Bekijk product

Lees ook

Hoe kan je je libido natuurlijk verhogen?

Hoe kan je je libido natuurlijk verhogen?

Een gezond libido is een teken van een evenwichtige fysieke en mentale gezondheid. Maar wat gebeurt er als je libido afneemt? En hoe kun je het op natuurlijke wijze weer verhogen?

Lees meer Lees meer
Alles over Omega-3

Alles over Omega-3

Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.

Lees meer Lees meer
Overnight oats met banaan

Overnight oats met banaan

Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Zo wordt vroeg opstaan een eitje"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties