Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
We hebben zout nodig om goed te functioneren. Toch is het gezonder om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
De rol van zout
Zout, en met name het natrium erin, speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het helpt bij het regelen van de vochtbalans, ondersteunt de bloeddruk en is belangrijk voor het functioneren van spier- en zenuwcellen. Maar in de praktijk krijgen de meeste mensen veel meer zout binnen dan nodig is. Nederlanders gebruiken gemiddeld zo’n 9 gram zout per dag, terwijl het advies is om maximaal 6 gram per dag te consumeren.
Gevolgen van te veel zout
Een langdurige overmatige zoutinname kan leiden tot een hoge bloeddruk, wat niet goed is voor hart en bloedvaten. Ook kunnen nieren overbelast raken door een hoge zoutconsumptie. Het is daarom belangrijk om bewust om te gaan met zout en je inname waar mogelijk te beperken.
Verborgen zout
Veel voedingsmiddelen bevatten ongemerkt veel zout. Ongeveer 80% van het zout in ons voedsel komt van wat de voedingsmiddelenindustrie aan producten toevoegt. De overige 20% voegen we zelf aan ons eten toe bij het koken of aan tafel.
Gemaksvoedsel als kant-en-klaarmaaltijden, soepen en sauzen uit pakjes, pizza’s en hartige snacks bevatten veel zout. Dat geldt ook voor smaakmakers als ketjap (ook zoete), sojasaus, ketchup, kant-en-klare kruidenmixen en bouillonblokjes.
5 tips om makkelijk zout te minderen
Je kunt flink wat zout minderen door andere keuzes te maken. De volgende tips helpen je minder zout te eten met minstens evenveel smaak:
- Eet zoveel mogelijk vers
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals verse groenten, onbewerkt vlees, gevogelte en vis, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. - Gebruik volop kruiden
Experimenteer met kruiden als natuurlijke smaakmakers. Strooi verse kruiden als basilicum, bieslook, munt, tijm of peterselie vlak voor serveren royaal over je gerechten. Gedroogde kruiden geven het meest smaak als je ze meekookt, stooft of bakt. Zo heeft de smaak de tijd om “los” te komen en te mengen met de andere smaken. Zo hoeft er geen zout meer over gebakken aardappelen als rozemarijn of tijm zijn meegebakken. - Spice it up met specerijen
Zout laat smaken meer naar voren komen. Maar ook specerijen hebben smaakversterkende eigenschappen en voegen daarbij ook nog extra smaak toe. Onder meer piment, gember, kruidnagel, kaneel en komijn kunnen een recept met minder zout een echte smaakoppepper geven. - Vervang zoute smaakmakers
Je hebt geen zoute bouillonblokjes, sojasaus of ketjap nodig voor extra smaak. Het meefruiten van bleekselderij, ui of knoflook geeft gerechten ook een hartige smaak. Gebruik selderijblad, maggiplant (lavas) of mierikswortel voor extra pit. Paddenstoelen als eekhoorntjesbrood geven gerechten een volle, hartige smaak. Soms voegt een “zuurtje” ook veel toe, zoals wat citroen- of limoensap of een scheutje balsamicoazijn. - Maak houdbare sauzen zelf
De lekkerste sauzen maak je gewoon zelf. Vervang kant-en-klare pastasauzen bijvoorbeeld door gezeefde tomaten of tomatenblokjes zonder toevoegingen, en breng op smaak met een scheutje balsamicoazijn, wat gefruite ui, knoflook en kruiden. Als je een flinke hoeveelheid saus maakt, kun je porties bewaren in de diepvries als handige voorraad.
Zoutclaims op de verpakking
Op etiketten van voedingsmiddelen kun je de volgende zoutclaims aantreffen. Het product moet dan voldoen aan deze wettelijke regels:
- Verlaagd natrium of zout: minder dan 25% zout in vergelijking met het oorspronkelijke product. Het product kan dus alsnog veel zout bevatten.
- Natriumarm of zoutarm: minder dan 0,3 gram zout per 100 gram.
- Zeer laag natrium- of zoutgehalte: minder dan 0,1 gram zout per 100 gram.
- Natriumvrij of zoutloos: minder dan 0,0125 gram zout per 100 gram.
Ondersteun jouw hart en bloedvaten
Gezonde voeding vermindert de kans op overgewicht en hoge bloeddruk. Eet gevarieerd met voldoende groente en fruit en let goed op je zoutinname. Daarnaast zijn er een aantal vitaminen en mineralen die een positief effect hebben op het hart, de bloedvaten en het cholesterol.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
PEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meerBoerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meerWat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meer