Eet niet te veel zout
Veel Nederlanders eten te veel zout. Soms eet je te veel zout zonder dat je het weet. Voeg jij bijvoorbeeld extra zout toe aan het eten?
Nederlanders eten te veel zout
Volgens het onderzoek van het RIVM eten Nederlanders te veel zout. De Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 6 gram per dag aan keukenzout binnen te krijgen. Toch eten volwassen mannen gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram.
Waarom heb je zout nodig?
Ons lichaam heeft zout nodig in de vorm van natrium. We kunnen niet zonder. Natrium speelt samen met kalium een rol bij het behoud van een goede vochtbalans in het lichaam.
Wat is het verschil tussen zout en natrium
Zout en natrium zijn niet hetzelfde. Zout bestaat uit natrium en chloride. Één gram natrium is ongeveer 2,5 gram (keuken)zout. Als er dus natrium op een etiket staat kun je dit aantal dus het beste met 2,5 vermenigvuldigen om een goed beeld te krijgen van de hoeveelheid (keuken)zout in een product.
Waar zit zout in?
Natrium komt in bijna alle voedingsmiddelen en dranken voor. Het wordt vaak toegevoegd aan producten als kant-en-klaar maaltijden, of aan groenten in blik en glas om de houdbaarheid te verlengen of als smaakmaker. Ook snacks bevatten over het algemeen erg veel zout. Een tekort heb je dus niet snel, sterker nog, we krijgen eerder te veel binnen. Zo bevat een theelepel zout al 85% van de aanbevolen hoeveelheid, en in twee sneetjes tarwebrood zit 16% van de aanbevolen hoeveelheid.
Voorkom een te hoge zoutinname
In zout zit natrium en een teveel aan natrium kan voor een te hoge bloeddruk zorgen. Probeer daarom de hoeveelheid zout die je dagelijks eet te verminderen door:
* geen extra zout aan eten toe te voegen;
* andere kruiden te gebruiken om het eten op smaak te brengen zoals paprikapoeder;
* niet te veel zoute versnaperingen te eten zoals chips en nootjes;
* 20+ en 30+ kaas te eten. Hier zit veel minder zout in dan in normale kazen.
Check het zoutgehalte in producten
Wil je weten hoeveel zout er in producten zit, kijk dan op het etiket. Je kunt het zoutgehalte van bepaalde producten ook vinden en met elkaar vergelijken via de zoutwijzer van de Hartstichting. Zo zit er in een frikandel bijvoorbeeld 1,35 gram zout, in een gekookt ei slechts 0,19 gram en een groentespies 0,05 gram!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer