Een salade gezond? Niet met deze ingrediënten
Een salade wordt gezien als gezond en caloriearm. Of een salade ook echt gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die je toevoegt. Het aantal calorieën loopt snel op als je naast groenten ook kaas, bacon en een romige dressing toevoegt. Wil je een salade met weinig calorieën? Lees dan snel verder voor onze tips.
De basis
Allereerst de basis. Deze is meestal van sla zoals ijsbergsla, rucola of veldsla maar je kunt ook verschillende soorten sla door elkaar gebruiken. Geen liefhebber van sla? Dan kun je ook fruit zoals mango, groenten zoals spinazie of reepjes wortel of witte kool gebruiken als basis voor je salade. Eigenlijk kun je als je let op de calorieën hier geen fouten maken. Salade, groenten en fruit zijn namelijk allemaal gezond, zitten boordevol goede voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. De meeste fouten worden gemaakt bij de volgende stappen.
Tip 1. Kies de juiste koolhydraten
Wanneer een salade gegeten wordt als maaltijd, wordt er vaak pasta aan toegevoegd. Op zich is hier niks mis mee, maar wanneer gebruik wordt gemaakt van witte pasta of rijst krijg je verteerbare koolhydraten binnen. Dit worden ook wel ‘slechte koolhydraten’ genoemd, omdat ze door het lichaam snel worden omgezet in glucose (suiker). Ook geldt dat als je ze niet gelijk verbrandt (door sporten of bewegen) ze worden opgeslagen als vet. Dit wil je voorkomen.
Kies daarom voor producten met onverteerbare koolhydraten (goede koolhydraten) die je vindt in volkoren producten zoals volkorenpasta, zilvervliesrijst, couscous, bulgur of quinoa. In bulgur en quinoa vind je ook nog eens veel eiwitten en andere voedingsstoffen. Een gezonde keuze!
Tip 2. Niet teveel vlees, vis of kaas
Een salade is gebaseerd op een hoofdingrediënt zoals zalm, tonijn, kip, biefstuk, mozzarella of feta. Vooral kaas zoals brie, geitenkaas of feta leveren veel calorieën dus probeer deze met mate te gebruiken. Onze tip is om voor één hoofdingrediënt te kiezen. Dus niet geitenkaas én bacon, of kip en mozzarella. Bij vlees is het belangrijk om de bereiding in de gaten te houden. Gebakken of gerookte kip is al een gezondere keuze dan gefrituurde kip.
Tip 3. Maak zelf je dressing
De dressing maakt de salade nét iets lekkerder (maar vaak ook vetter). Een romige dressing bevat meestal mayonaise wat veel calorieën bevat. Ook dressings uit een potje of een zakje bevatten veel suiker, vet en calorieën. Een gezonde dressing maak je zelf op basis van azijn en olie. Gebruik 1 deel azijn en 3 delen olie naar smaak zoals olijfolie, sesamolie of walnootolie. De dressing breng je op smaak met ui, kruiden, honing, mosterd of wat chilipeper. Wil je toch een wat romige dressing? Voeg dan een beetje magere yoghurt toe of een halve avocado.
Tip 4. Vervang croutons door noten, zaden of pitten
De finishing touch van een salade is een lekkere bite zoals croutons of noten. Croutons uit een zakje lijken onschuldig, maar bevatten vaak veel calorieën doordat het een bewerkt product is. Je kunt ze ook makkelijk zelf maken door wat wit brood te bakken in een droge koekenpan. Een gezonder alternatief is het toevoegen van pitten zoals pompoenpitten of pijnboompitten of noten zoals walnoten, pecannoten of amandelen. Hierbij is het wel belangrijk dat je kiest voor de ongezouten variant.
Heb je tips of een recept voor een gezonde salade? Deel ze hieronder in een reactie.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer