12 gezonde kruiden
Kruiden zijn onmisbaar in de keuken. Ze geven onder andere vlees, vis, aardappelen en sauzen extra smaak. Maar wist je dat ze ook erg gezond zijn? Wij hebben daarom twaalf bekende kruiden voor je geselecteerd en leggen uit waarom ze gezond zijn. Elk kruid heeft zo zijn eigen voordelen.
Knoflook
Knoflook is misschien wel één van de bekendste kruiden en wordt aan veel gerechten toegevoegd zoals pasta’s, ovenschotels en sauzen. Knoflook heeft een gezonde invloed op het hart- en vaatstelsel, kan je bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte in je bloed laten dalen.
Basilicum
Basilicum, oftewel koningskruid, is in India een heilig kruid en staat bekend als kalmerend middel. Het versterkt het afweersysteem en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Het bevat verder veel vezels en heeft een ontgiftende invloed op de lever. Het bevordert de eetlust en stimuleert de spijsvertering.
Peterselie
Peterselie is een kruid dat vaak ter garnering bij een gerecht wordt gelegd. Peterselie bevat veel vitamine C en verschillende mineralen. Het heeft een gunstige invloed op het hart en de bloedvaten en is ook vocht afdrijvend.
Koriander
Koriander heeft een typische smaak. Hierdoor vindt de één het erg lekker, maar wil de ander er niks van weten. Het wordt veel gebruikt in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken. Koriander zit vol met vezels en mineralen zoals ijzer. Het kan ook helpen om een opgeblazen gevoel te voorkomen.
Bieslook
Bieslook is familie van de ui en knoflook. Het wordt veel toegevoegd aan salades (bijvoorbeeld eiersalade), in sauzen, soepen of een kruidenkaas. Bieslook zit vol antioxidanten, bevordert de spijsvertering en heeft een positieve invloed op de maag.
Gember
Gember wordt steeds populairder onder Nederlanders. Het wordt al meer dan 3000 jaar in China verbouwd en komt veel terug in de Aziatische keuken. Gember is onder andere bekend om de vele antioxidanten en het positieve effect op de spijsvertering. Het is verder van belang voor de opname van voedingsstoffen en kan helpen tegen misselijkheid. Lekker om toe te voegen aan een kopje thee, samen met een citroenschijfje.
Zwarte peper
Zwarte peper staat eigenlijk bij iedereen wel in het kruidenkastje. Het wordt veel gebruikt om het eten op smaak te brengen. Van zwarte peper wordt gezegd dat het helpt het slechte LDL cholesterol in het bloed te verlagen en het goede HDL te verhogen, het bevat antioxidanten en zou de vetafbraak stimuleren. Dit kan je helpen bij het afvallen.
Kaneel
Kaneel wordt gemaakt van de bast van de kaneelboom. Het is heerlijk door de yoghurt, smoothie, in de koffie of door een pannenkoek. In India wordt het ook gebruikt in groente- en vleesgerechten. Het kan helpen bij misselijkheid, winderigheid, diarree en verkoudheid. Ook heeft het een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau.
Kurkuma (geelwortel)
Kurkuma is een specerij dat vooral in de Indiase, Aziatische en Afrikaanse keuken veel wordt gebruikt. Het is bekend om positieve invloed op lever, darmen en milt en is van belang voor het behoud van soepele gewrichten. Daarom heeft Flinndal kurkuma (curcumine) toegevoegd aan Flinndal Glucosamine. Daarnaast zou kurkuma wondgenezingen versnellen en wordt het gezien als een natuurlijke pijnremmer.
Rozemarijn
Rozemarijn wordt niet alleen gebruikt in de keuken, maar vind je ook terug in badkamerproducten vanwege de eucalyptusachtige zoete smaak en geur. Het is lekker bij het grillen van vlees of voor op aardappels uit de oven. Het bevat veel antioxidanten, is goed voor het hart en de bloedvaten en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.
Tijm
Tijm is goed voor de keel, heeft een positieve werking op de spijsvertering en het zou goed zijn voor tandvlees. En mocht je een keer te diep in het glaasje hebben gekeken, er wordt gezegd dat tijm kan helpen bij een kater. Tijm is lekker in dressings en dipsausjes, bij vis of vlees, maar ook bij aardappelen of in wokschotels.
Oregano
Oregano is rijk aan vitamine K, ijzer, mangaan en calcium. Het wordt veel gebruikt in de Griekse en Italiaanse keuken. Oregano kan helpen om je weerstand goed te houden en bevat veel antioxidanten, waaronder vitamine C. Lekker voor pasta’s, pizza, saus of op een tosti.
Gezonde krachtpatsers
Zoals je kunt lezen zijn kruiden heel gezond. In bovengenoemd lijstje vind je er twaalf, maar er zijn natuurlijk veel meer gezonde kruiden. Onze tip is om lekker te variëren met kruiden en niet te zuinig te zijn met het op smaak brengen. Eet smakelijk!
Aanbevolen producten
Tags
KruidenLees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer