4x recept voor een gezonde dressing
Een dressing in een salade, bij groenten of op een wrap geeft een gerecht vaak net iets meer smaak. Waarom zou je nog kiezen voor dressings uit een potje of zakje als je zelf een dressing geheel naar jouw smaak kan maken? Hieronder vind je 4 eenvoudige recepten die iedereen kan maken.
Citroen met honing, knoflook en tijm
Citroen als basis in een dressing doet het altijd goed. Hieronder vind je daarom twee recepten met citroen als basis. Lekker in een salade, om groenten in te dippen of om als marinade te gebruiken voor vlees of vis.
Ingrediënten
- Een potje met een goed afsluitende deksel zoals een weckpotje
- 1 citroen
- Sap van 1 citroen
- 1 theelepel honing
- Tijm
- 1 tot 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- Snufje zout en peper
Bereiding:
Snijd de uiteinden van 1 citroen af. Snijd de citroen in dunne plakjes en verwijder de zaadjes. Snijd de dunne plakjes weer in kleine stukjes (zo klein als jij fijn vindt). Doe de stukjes citroen in het potje. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe (behalve de olie) en schud goed. Voeg nu de olijfolie toe en schudt alles nogmaals goed door elkaar. Proef de dressing en bepaal zelf of er nog iets meer kruiden, citroen of olie aan toegevoegd moet worden. Wanneer je de dressing even laat staan, zal je merken dat de kruiden beter intrekken en de smaak sterker wordt.
Citroen met dille, peterselie en knoflook
Ingrediënten
- 100 ml olijfolie extra vierge
- Sap van 1 citroen
- 1 theelepel dille
- 1 theelepel peterselie
- 1 tot 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- Snufje zout en peper
Bereiding:
Doe de knoflook samen met het sap van 1 citroen in een kom. Doe vervolgens heel langzaam en beetje bij beetje de olie erbij, terwijl je krachtig klopt met een garde. Wacht steeds tot de olie is opgenomen voordat je nieuwe olie toevoegt. Je zult zien dat de dressing dikker wordt. Voeg vervolgens de kruiden en zout en peper toe en klop dit door de dressing. Laat 30 minuten staan voordat je het gebruikt.
Dressing met rode wijn en balsamico
Ingrediënten
- 40 ml rode wijn
- 40 ml balsamico azijn
- 3 theelepels mosterd (dijon)
- ½ theelepel drago
- ½ basilicum
- ½ theelepel oregano
- ½ theelepel uienpoeder
- ½ theelepel knolfookpoeder
- 160 ml olijfolie extra vierge
- Snufje zout en peper
Bereiding:
Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in een kom en mix het goed door elkaar. Voeg vervolgens de olie langzaam toe en blijf goed kloppen met en garde zodat de dressing 1 geheel wordt.
Dressing met Griekse yoghurt en kruiden
Ingrediënten
- 200 ml Griekse yoghurt
- 50 ml melk
- 1 theelepel peterselie
- ½ theelepel dille
- ¼ theelepel knoflookpoeder
- ¼ theelepel uienpoeder
- Klein beetje tijm
- Snufje zout en peper
Bereiding:
Doe de yoghurt en melk in een kom. Klopt dit met een garde totdat het goed gemengd is. Voeg de peterselie toe en vervolgens de andere kruiden en klop alles door elkaar. Zet het geheel voor een uur (of langer) in de koelkast zodat de kruiden goed in kunnen trekken en de dressing een goede smaak krijgt. Haal de dressing uit de koelkast en klop alles nogmaals goed door voor serveren.
Varieer met ingrediënten
Het leuke van een dressing is dat je de kruiden kunt toevoegen die jij lekker vindt. Zo kun je de variant met Griekse yoghurt ook maken met bijvoorbeeld kerriepoeder, paprikapoeder en chilipoeder. Of kun je bij de dressing met citroen in plaats van tijm, rozemarijn gebruiken.
Een dressing kun je een aantal dagen bewaren in de koelkast. Als het wat indikt, laat het dan een paar minuten buiten de koelkast staan en roer het geheel even goed door elkaar.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer