Is honing goed voor de weerstand?
Honing is lekker bij geitenkaas, in een kop thee, een glas warme melk of zelfs in een smoothie. Dit gouden goedje is niet alleen lekker vanwege de zoete smaak, maar is ook een goede suikervervanger. Bovendien wordt gezegd dat honing goed is voor de weerstand. Is dit waar?
Hoe wordt honing gemaakt?
Allereerst is het goed om het geheugen even op te frissen, want hoe wordt honing ook alweer gemaakt? Honing wordt door bijen gemaakt. Ze vliegen van bloem naar bloem en halen de zoete bestanddelen (nectar) uit de bloem. Deze nectar vermengen ze met lichaamseigen enzymen en laten dit vervolgens in de honingraten rijpen tot honing.
Bijen gebruiken de honing zelf als voeding. Imkers gebruiken het overschot aan honing voor de verkoop. Helaas zorgen onder andere bestrijdingsmiddelen ervoor dat de bijenpopulatie sterk is gedaald. Kies daarom voor onbewerkte en rauwe honing die bij voorkeur rechtstreeks van de boer of de imker komt. Je herkent goede kwaliteit honing onder andere doordat het niet vloeibaar is.
Honing als goede suikervervanger
Honing bevat veel voedingsstoffen zoals vitaminen B2, B6, C en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Daarnaast bestaat honing voor een groot deel uit fructose. Consumptie van fructose leidt tot een lagere stijging van de bloedsuikerspiegel in vergelijking met producten die veel sucrose of glucose bevatten.
In andere woorden, bij de consumptie van honing blijft de bloedsuikerspiegel beter in balans in vergelijking tot bijvoorbeeld normale suiker. Doordat de bloedsuikerspiegel in balans blijft, heb je minder kans op het gevoel van een afterdinner dip. Kies wel voor een kwaliteitshoning, omdat vloeibare honing soms toch sucrose en glucose bevatten.
Honing voor de weerstand
Van honing wordt vaak beweerd dat het goed is voor de weerstand. Dit omdat honing antioxidanten bevat die zorgen voor een sterk immuunsysteem. Ook zouden de enzymen die bijen toevoegen aan de honing een bacterie- en schimmelremmende werking hebben. Helaas is hier nog geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Uiteraard is het wel lekker om een theelepeltje honing aan thee of een glas melk toe te voegen, ook wanneer je weerstand wat lager is. Bij keelpijn kan de zachte structuur van de honing verlichting bieden.
Geniet met mate
Wij adviseren om honing met mate te eten. Door onder andere de (goede) suikers in honing levert 100 gram 320 calorieën. Een half theelepeltje is vaak al voldoende om thee of een smoothie op smaak te brengen. Ook in een salade of op brood heb je niet veel honing nodig om het gerecht op smaak te brengen. Verder is het belangrijk om te weten dat honing niet geschikt is voor kinderen jonger dan 1 jaar.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer