8 tips om een after dinner dip te voorkomen
Iedereen heeft zo nu en dan wel eens last van een after dinner dip. Je hebt net lekker gegeten en hebt het idee dat je er weer tegen aan kan, totdat het futloze gevoel toeslaat en je het liefst even een dutje wil doen. Hoe kan het dat je na het eten een after dinner dip krijgt? En nog belangrijker, hoe voorkom je een after dinner dip?
Bloedsuikerspiegel
Om te begrijpen hoe een after dinner dip ontstaat, is het belangrijk om te kijken naar de bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel bepaalt namelijk de hoeveelheid glucose (bloedsuiker) in ons bloed. Deze glucose is nodig voor de energievoorziening in ons lichaam en halen we uit voeding zoals eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Een gebalanceerde bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt om lichamelijk en geestelijk goed te kunnen functioneren. Zodra je producten eet met veel koolhydraten, suikers of transvetten stijgt de bloedsuikerspiegel te snel, waardoor deze uit balans raakt. Dit wil je voorkomen.
De glycemische index
De stijging van het bloedsuiker wordt bepaald door de glycemische index. Deze index geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na eten van producten. Hoe hoger de index, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit gebeurt vooral bij producten met veel koolhydraten en suikers. Je lichaam maakt dan meer insuline aan om de grote hoeveelheid suikers te bestrijden en de bloedsuikerspiegel daalt vervolgens weer snel. Je voelt je moe, slap en je lichaam vraagt om meer energie. Dit is dus de oorzaak van een after dinner dip. Wanneer je producten eet die laag scoren op de glycemische index, dan zul je minder snel last hebben van een dip.
Kijk hier voor een overzicht van producten en hun glycemische index.
Acht tips om een after dinner dip te voorkomen
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een after dinner dip te voorkomen. Wij geven acht tips:
- Tip 1. Vermijd producten met snelle suikers zoals snoep, koek, frisdrank
en lightproducten.
- Tip 2. Kies voor producten met een lage glycemische index. Zoals
volkorenproducten, havermout, zilvervliesrijst en quinoa.
- Tip 3. Kies voor natuurlijke suikers, zoals honing.
- Tip 4. Eet regelmatig, bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Dit zorgt ervoor dat de energieinname wordt verspreid over de dag en dat de spijsvertering constant in beweging blijft
- Tip 5. Ga een stukje wandelen na het eten. Zo wordt de energie niet
opgeslagen, maar direct verbruikt.
- Tip 6. Eet meer eiwitten en goede vetten (zoals plantaardige olie en
visvetzuren). Deze hebben een gunstige invloed op de verzadiging en worden minder
snel opgenomen door het lichaam.
- Tip 7. Je kunt kiezen voor een voedingssupplement met chroom,
bijvoorbeeld Flinndal Slank & Fit. Chroom is een mineraal en dat helpt het
bloedsuikergehalte normaal te houden.
- Tip 8. Zorg voor
een goede nachtrust. Dit geeft voor een fit gevoel overdag en voorkomt trek in
snacks en snoep.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meerZo kies je gezond in de supermarkt
Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.
Lees meer Lees meer