Terug naar overzicht

Top 10 gezonde vissen

Top 10 gezonde vissen
Flinndal
19-9-2014
9 Reacties
gezonde vis

De Gezondheidsraad adviseert om één keer per week vis eten en dan vooral vette vis. Vette vis zit namelijk vol met omega 3 vetzuren. Deze vetzuren ondersteunen het hart (dagelijks 250 mg EPA en DHA). Ook zijn ze belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen (dagelijks 250 mg DHA).


Er zijn veel vissen die je kunt eten. Toch is niet elke vis hetzelfde. Zo zijn er magere vissen, half vette vissen en vette vissen. De vette vis bevat meer omega 3 vetten dan magere vis, maar magere vis bevat weer meer proteïnen.

Verder kan er nog onderscheid worden gemaakt tussen wilde en gekweekte vis. Wilde vis wordt vaak bedreigd door overbevissing, maar gekweekte vis bevat meestal minder voedingsstoffen.


Welke vis is gezond?

Om je een beetje te helpen bij de keuze voor een gezonde en duurzame vis, hebben wij een top 10 voor je samengesteld.

Wat zijn gezonde vette vissen?

1. Haring

Haring is ontzettend gezond en mede daarom populair. Vooral de ‘Hollandse Nieuwe’ is bij veel mensen geliefd. Dit is de eerste jonge haring van het seizoen en deze bevat minimaal 16% vet; het hoogste percentage gezonde vetten van alle vissen in dit lijstje. Naast gezonde vetten zit er in haring ook een flinke dosis vitaminen, zoals vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D. Haring eten is dus heel goed voor je gezondheid. Vandaar het oude gezegde: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’.

2. Zalm (wildgevangen in Alaska)

De tweede vis in onze lijst is de zalm. Zalm is een gezonde vis door zijn hoge gehalte aan omega 3 vetten en de vele vitamines. Er is wel een verschil tussen wilde zalm en gekweekte zalm. Wilde zalm eet voornamelijk garnalen en planktonkreeftjes. Dit geeft ook de roze kleur aan de zalm. Gekweekte vis eet deze garnalen en planktonkreeftjes niet en bevat hierdoor minder voedingsstoffen.

Zalm is een vis die geplaagd wordt door overbevissing. Maar gelukkig gaat het wel goed met de zalmpopulatie in Alaska. Deze vis kan je dus met een gerust hart eten. Nog een handige tip: hoe korter de bereidingstijd van de zalm, hoe meer voedingsstoffen er bewaard blijven.

Is gerookte zalm gezond?

Gerookte zalm wordt vaak geprezen om zijn gezonde eigenschappen, maar bij het roken van zalm kunnen potentieel schadelijke stoffen ontstaan zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), die in verband worden gebracht met gezondheidsrisico's zoals kanker. Gerookte zalm bevat goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine D en selenium, maar het is belangrijk om gerookte zalm met mate te eten en te variëren met andere vissoorten, om blootstelling aan eventuele schadelijke stoffen te beperken.

3. Sardine

Sardines zijn wat minder bekend, maar ze zijn rijk aan omega 3, eiwitten en vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis. Het voordeel van sardines is dat ze betaalbaar zijn, goed verkrijgbaar en je kan ze op veel manieren bereiden. Als je sardine gaat eten, kies dan voor de sardine die is gevangen in de Atlantische oceaan.Deze populatie is het grootst en is hierdoor de meest verantwoorde soort om te eten.

4. Makreel

Makreel is een vette vissoort en heeft een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren en vitamine B12. Vooral gerookt is makreel een favoriet. Makreel was een vis die altijd in grote aantallen aanwezig was, maar helaas hebben vissers de vangstquota een paar keer overtreden. De vis is nog niet overbevist, dus je kunt deze vis nog prima eten. Wij raden wel aan dit zo nu en dan te doen en de makreel echt als een lekkernij te zien waarmee je je af en toe mag verwennen.

5. Forel

Van de forelsoorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Is forel gezond? Absoluut! Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis. Gekweekte forel heeft, door een verschillend dieet, deze natuurlijke kleur niet. Maar om commerciële reden wordt toch een roze kleurstof toegevoegd aan deze vis. Dit betekent niet dat de vis minder gezond is. Vooral de biologisch gekweekte soort is een gezonde toevoeging aan je wekelijkse voeding.

6. Ansjovis

Ansjovis is erg gezond doordat het veel goede vetten bevat. Wist je dat ansjovis ook vaak te vinden is in tapenade? De ansjovis is van alle markten thuis en kan je voor allerlei gerechten gebruiken.

Gezonde magere vissen

7. Kabeljauw

Kabeljauw is een veelzijdige en populaire keuze onder de magere vissen. Deze vis is niet alleen laag in vet, maar ook een uitstekende bron van eiwitten, vitamine B12, en essentiële mineralen zoals fosfor, wat belangrijk is voor de botgezondheid. Bovendien heeft kabeljauw een lager caloriegehalte, wat het een goede keuze maakt voor wie een caloriebeperkend dieet volgt.

8. Schelvis

Schelvis staat bekend om zijn fijne, witte vlees en is een favoriet in vele gerechten. Rijk aan eiwitten en laag in vet, is schelvis ook een goede bron van selenium, een belangrijk antioxidant dat het immuunsysteem ondersteunt en ontstekingen helpt verminderen.

9. Tonijn

Tonijn bevat een hoge dosis eiwitten en is een goede bron van omega-3 vetzuren, ondanks dat het minder vet bevat dan de vettere vissen. Tonijn is ook rijk aan verschillende vitamines en mineralen, waaronder B-vitamines, vitamine D, en magnesium.

Is tonijn in blik gezond?

Tonijn in blik is rijk aan eiwitten en biedt ook een goede hoeveelheid omega-3 vetzuren. Houd er wel rekening mee dat tonijn in blik veel kwik kan bevatten en dat sommige soorten tonijn in blik veel zout bevatten. Over het algemeen bevat lichtere tonijn (zoals skipjack) minder kwik dan witte tonijn (zoals albacore).

10. Tilapia

Tilapia bevat veel eiwitten en is een goede bron van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine D en selenium. Bovendien is het laag in calorieën en vet, wat tilapia een goede keuze maakt voor wie zijn cholesterolgehalte wil beheersen of een caloriearm dieet volgt.

Wanneer welke vis eten?

Net als met fruit en groente, kan je vis het beste in een bepaald seizoen eten omdat deze dan het lekkerst is. Dit heeft te maken met de wateren waarin de vis zwemt, de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is en de afstand die hij heeft afgelegd. Verder speelt mee dat het belangrijk is de vissen met rust te laten in het paarseizoen. Op deze manier kan hij zich voortplanten en kunnen wij nog lang van de vis blijven genieten. Wil je weten wanneer je welke vis wanneer kunt eten? Dit vind je terug in de viskalender.


Hoe vaak vis eten?

Lukt het niet om één keer per week vis te eten of lust je geen vis? Dan is een voedingssupplement een goed alternatief als aanvulling op de voeding. Flinndal Omega-3 Forte bevat precies genoeg omega 3 voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Voor vegetariërs/ veganisten en voor kinderen hebben wij ook een omega 3 producten in ons assortiment, speciaal afgestemd op hun behoefte. Hierdoor is er voor iedereen de mogelijkheid om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen.

Aanbevolen producten

Omega-3 Plantaardig
10% Korting
Omega-3 Plantaardig
4,9 sterren
(52)
Vanaf € 13,91
Bekijk product
Omega-3 Vegan Extra Forte
10% Korting
Omega-3 Vegan Extra Forte
4,8 sterren
(17)
Vanaf € 19,75
Bekijk product
Omega-3 Junior
10% Korting
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 9,41
Bekijk product
Omega-3 Forte
10% Korting
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(189)
Vanaf € 11,21
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
10% Korting
Omega-3 Extra Forte
4,8 sterren
(116)
Vanaf € 13,01
Bekijk product
Oog Complex Forte
10% Korting
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 11,21
Bekijk product
Voordeelpakket Vegan
25% Korting
Voordeelpakket Vegan
Vanaf € 68,14
Bekijk product
Omega-3 Premium
10% Korting
Omega-3 Premium
4,9 sterren
(20)
Vanaf € 17,51
Bekijk product
Top 3 Voordeelpakket
25% Korting
Top 3 Voordeelpakket
5 sterren
(1)
Vanaf € 68,51
Bekijk product
Mentaal Fit
10% Korting
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 16,61
Bekijk product

Lees ook

Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!

Lees meer Lees meer
Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.

Lees meer Lees meer
Zo kies je gezond in de supermarkt

Zo kies je gezond in de supermarkt

Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Top 10 gezonde vissen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van H. Riemersma, geplaatst op 27-2-2019
lees zeer verontrustende berichten over de kweekzalm (Noorse zalm). Dit schijnt nu de smerigste en ongezondste vis ter wereld te zijn (bron 50+). At dit al 1x per week jaren lang. Hoe zou het zijn met de kweek zalmforel?
Reactie van Goffings Rudi, geplaatst op 12-1-2019
Beste. Hoeveel gr omega-3 zit er in 100 gram verse makreelfilet? Dank.
Antwoord van Anna, gegeven op 16-1-2019
100 gram rauwe makreel bevat 3,5 gram Omega-3. Tijdens de bereiding verdampt een deel van het vocht in de vis waardoor er per 100 gram bereide vis meer Omega-3 in zit. Zo bevat 100 gram gerookte makreelfilet 6 gram Omega-3. Deze gegevens en de hoeveelheid EPA en DHA zijn terug te vinden in de (online) NEVO tabel van het RIVM.
Reactie van helena, geplaatst op 16-8-2018
waarom komen gezonde vette vissoorten niet voor op de viskalendet??
Reactie van a.m.sybesma, geplaatst op 15-2-2018
Soms eet ik vis,maar meestal eet ik vlees met aardappels en groente.En ook stampot in de winter,zomers veel rauwkost salade.
Reactie van Maria, geplaatst op 23-9-2016
Vis met het MSC-keurmerk is duurzaam gevangen en steeds meer in de winkels te koop. Dus goed voor u en goed voor het milieu en de vissen! Drie vliegen in één klap, dus grijp uw kans. Al jaren eet ik drie keer per week vis, de allergezondste soorten en ben kerngezond. Het is niet waar, dat vis eten alleen voor de rijken is. Wat een onzin: men kan bij div, supermarkten voordelige, goede (MSC!) vis kopen. Soms in de aanbieding en dan invriezen voor later! Doe ik ook, met een klein salaris!
Reactie van Joep van de zalm, geplaatst op 19-7-2016
Vis duur , ja maar volendammers moeten ook wat verdienen.
Reactie van A.van der Leest, geplaatst op 25-6-2016
Waarom is vis zo duur. door de duurte is vis alleen te betalen voor de rijken.
Reactie van Francisca, geplaatst op 7-9-2015
Vorige week heb ik gelezen dat japanse vrouwen het oudste worden, in Japan wordt ook veel verse vis gegeten, volgens mij ligt het daaraan
Reactie van A M van Moppes, geplaatst op 5-2-2015
Ik eet al een paar jaar 2xpw haring,buiten andere vis.