Terug naar overzicht

Zo houd je je lever gezond

Zo houd je je lever gezond
Pauline
9-8-2024
0 Reacties
glas met water

De lever is een van de belangrijkste organen in ons lichaam, en toch weten velen van ons er maar weinig over. Dit krachtige orgaan, dat zich rechtsboven in de buikholte bevindt, speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid. Daarom is het belangrijk om te weten wat onze lever doet en hoe we de lever zo gezond mogelijk kunnen houden. Je leest er alles over in deze blog!

De functies van de lever

De lever is een van de grootste interne organen en heeft een gewicht van ongeveer 1 kg.  Het speelt een cruciale rol bij meer dan 500 functies. Hieronder lichten we enkele van de belangrijkste functies uit:

  1. Ontgiften: De lever filtert schadelijke stoffen, zoals alcohol, medicijnen en andere toxines, uit het bloed. Deze worden vervolgens omgezet in minder schadelijke stoffen of direct uitgescheiden via urine of gal.
  2. Opslag van voedingsstoffen: De lever slaat belangrijke voedingsstoffen op, zoals B12 en de in vetoplosbare vitaminen: A, D, E, K, mineralen (zoals ijzer en koper), en glucose in de vorm van glycogeen. Glycogeen kan snel worden omgezet in glucose om energie te leveren wanneer het lichaam dat nodig heeft.
  3. Productie van gal: De lever produceert gal, een vloeistof die essentieel is voor de vertering van vetten. Gal wordt opgeslagen in de galblaas en afgegeven in de dunne darm om vetten af te breken.
  4. Regulering van bloedstolling: De lever produceert eiwitten die essentieel zijn voor de bloedstolling. Zonder deze eiwitten zou zelfs een kleine snee levensbedreigend kunnen zijn.
  5. Eiwitproductie: De lever maakt verschillende soorten eiwitten aan die belangrijk zijn voor je lichaam. Eén van die eiwitten is albumine, dat helpt om de juiste hoeveelheid vocht in je bloedvaten te houden, zodat je lichaam goed kan functioneren.

Voedingsmiddelen die goed zijn voor je lever

Een gezond dieet speelt een cruciale rol in het behoud van een gezonde lever. Bepaalde voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze de lever ondersteunen en beschermen:

  • Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en rucola zitten vol met chlorofyl, dat helpt bij het verwijderen van toxines uit het bloed.
  • Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en bloemkool stimuleren de productie van ontgiftende enzymen in de lever.
  • Knoflook bevat allicine en selenium, die helpen bij het reinigen van de lever.
  • Bessen zoals blauwe bessen en cranberries zijn rijk aan antioxidanten, die de lever helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen.
  • Avocado stimuleert de productie van glutathion, een krachtige antioxidant die de lever helpt bij het ontgiften van schadelijke stoffen.
  • Walnoten bevatten arginine, dat helpt bij het ontgiften van ammoniak uit de lever. Daarnaast bevatten walnoten omega-3 vetzuren (ALA), die ontstekingsremmend werken.

Andere manieren om je lever gezond te houden

Naast het eten van levervriendelijke voedingsmiddelen zijn er nog andere manieren om je lever te ondersteunen:

  • Beperk alcoholgebruik: overmatig alcoholgebruik is een van de grootste oorzaken van leverproblemen. Probeer alcohol daarom zoveel mogelijk te beperken. Het Voedingscentrum adviseert om geen alcohol te drinken, maar indien je toch drinkt zeker niet meer dan 1 glas per dag te drinken.
  • Blijf gehydrateerd: voldoende water drinken helpt de lever om toxines efficiënt te verwerken en te verwijderen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: beweging helpt bij het behouden van een gezond gewicht, wat de lever helpt om niet te vervetten en zo gezond te blijven.
  • Vermijd overmatig medicijngebruik: sommige medicijnen, vooral pijnstillers zoals paracetamol, kunnen schadelijk zijn voor de lever als ze te vaak of in hoge doses worden ingenomen.
  • Gebruik natuurlijke supplementen: kruiden zoals mariadistel en kurkuma staan erom bekend dat ze de leverfunctie ondersteunen en beschermen.

Extra ondersteuning met Liver QR

Voor wie op zoek is naar een supplement om de lever te ondersteunen, hebben we bij Flinndal Liver QR. Liver QR is speciaal samengesteld om de lever te ondersteunen en te beschermen.

Het is een geavanceerde 10-in-1 formule. Met onder meer hoogwaardige extracten van artisjok en mariadistel voor het behoud van een gezonde lever*, paardenbloem en gember ter bevordering van de spijsvertering*. Daarnaast bevat de formule ook choline, kurkuma, zwarte peper, vitamine E, selenium, zink en het gepatenteerde ZyMate® Max.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Aanbevolen producten

Liver QR
Liver QR
5 sterren
(5)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Detox
Detox
4,5 sterren
(38)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Voordeelpakket Detox
10% Korting
Voordeelpakket Detox
5 sterren
(1)
Vanaf € 87,17
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
4,5 sterren
(40)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Libido QR
Libido QR
5 sterren
(1)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Probiotica
Probiotica
4,8 sterren
(88)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(132)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
IJzer
IJzer
4,7 sterren
(47)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(96)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product

Lees ook

Hoe kan je je libido natuurlijk verhogen?

Hoe kan je je libido natuurlijk verhogen?

Een gezond libido is een teken van een evenwichtige fysieke en mentale gezondheid. Maar wat gebeurt er als je libido afneemt? En hoe kun je het op natuurlijke manier weer verhogen?

Lees meer Lees meer
Alles over Omega-3

Alles over Omega-3

Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.

Lees meer Lees meer
Overnight oats met banaan

Overnight oats met banaan

Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Zo houd je je lever gezond"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties