6 voordelen van geen alcohol drinken
Ken jij de term Dry January? Dit initiatief, dat oorspronkelijk in Engeland is ontstaan, wordt steeds bekender in Nederland en betekent dat je de hele maand januari geen alcohol drinkt. Goed het nieuwe jaar beginnen dus, want zoals we eigenlijk wel weten is alcohol helemaal niet zo gezond voor ons. Wat zijn de voordelen van (even) geen alcohol drinken?
1. Minder calorieën
Alcohol bevat redelijk veel calorieën, namelijk 7 kilocalorieën per gram. Een glas of flesje bier levert je 100 tot 150 kcal en een glas wijn tussen de 65 en 100 kcal. Een cocktail kan zelfs tussen de 300 en 400 kcal bevatten. Drink je meerdere glazen op een avond, dan kan dit dus snel oplopen.
Bovendien krijg je als je alcohol drinkt sneller trek in een lekkere snack zoals een bitterbal of een patatje. Hoe dit komt, lees je hier.
Geen alcohol drinken, zorgt er dus voor dat je minder kcal binnenkrijgt. Wil je graag afvallen, dan kan dit je hierbij helpen. Dit geldt natuurlijk alleen als je alcohol vervangt voor een gezondere keuze zoals een glas water of een lekkere kop thee.
2. Betere nachtrust
Veel mensen denken dat je door alcohol beter slaapt, maar alcohol als slaapmutsje kun je beter vermijden. Het helpt je wel om sneller in slaap te vallen, maar het verstoort je REM slaap (de diepe slaap) waardoor je uiteindelijk niet goed uitrust.
Het niet drinken van alcohol helpt om je nachtrust in het algemeen te verbeteren, waardoor je in de ochtend uitgerust en fitter wakker wordt.
3. Het is beter voor je lever
Het lichaam ziet alcohol als een giftige stof. Wanneer je alcohol drinkt, gaat het lichaam daarom hard aan het werk om dat er zo snel mogelijk uit te krijgen. De lever is het orgaan dat alle giftige stoffen in het lichaam afbreekt. Het afbreken van een gemiddeld glaasje alcohol duurt 1 tot 1,5 uur. Het maakt dan niet uit of het bier, wijn of een sterke drank is. Je kunt dus zelf uitrekenen hoe lang het duurt voordat de glazen alcohol van de verjaardag of gezellige borrel zijn afgebroken.
Door (even) geen alcohol te drinken, heeft je lever alle tijd om andere afvalstoffen uit voeding uit je lichaam te filteren. Dat komt weer ten goede aan je algehele gezondheid.
4. Mooiere huid
Zoals hierboven al benoemd: je lever gaat als eerste aan de slag met het verwerken van alcohol in je lichaam en heeft hierdoor even geen tijd om de andere gifstoffen te verwerken. Deze gifstoffen komen vervolgens voor een deel in de huid terecht. Dat kan zorgen voor onzuiverheden.
Daarnaast droogt alcohol de huid uit. Je huid kan hierdoor grauwer worden en ongezonder uit gaan zien. Voldoende water drinken en het glas wijn laten staan, kan bijdragen aan een mooiere huid.
5. Betere weerstand
Alcohol heeft invloed op het immuunsysteem. Zo gaat de hoeveelheid bloedcellen in je lichaam omlaag als je alcohol drinkt. Deze witte bloedcellen zijn juist essentieel om virussen en bacteriën te weren.
Zoals bij punt 2 genoemd, slaap je als je drinkt minder goed. Dit kan van invloed zijn op je weerstand, omdat een goede nachtrust jouw weerstand ondersteunt.
6. Je houdt meer geld over
Onbewust gaat er veel geld naar bier, wijn en andere alcoholische versnaperingen. Houd deze maand eens bij hoeveel geld je bespaart en geef dat uit aan een leuk cadeau voor jezelf.
Wist je dat...
Het aanbod alcoholvrij bier aan het toenemen is? Had je eerst alleen de keuze uit witbier of pils, nu heb je ook de keuze uit alcoholvrije Radler, Weizen, Amber of IPA. De bierkenners onder ons, kunnen hun hart dus ophalen als zij voor een alcoholvrije bier kiezen. Sinds 2010 is de verkoop van alcoholvrij bier dan ook gestegen met 285%.
Bovendien zet de trend van het minder alcohol drinken zich ook voort in restaurants. Zij kiezen er steeds vaker voor om passende thee te serveren in plaats van wijn. Thee heeft een smaakversterkend effect, net als wijn. Door de thee met de juiste aroma's te serveren, komen de gerechten goed tot hun recht.
Zo kun je net als bij wijn letten op een zuurtje of bittertje en speelt ook het mondgevoel een grote rol. Leuk om je hier in te verdiepen! Verras je eters tijdens het idee eens met een bijpassende thee. Een klassieke combinatie is Zwitserse kaasfondue met thee.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer