5 weetjes over kurkuma
Kurkuma of geelwortel, is vooral gekend als smaakmaker uit de Indiase keuken. Met zijn knalgele of oranje kleur, kleurt kurkuma curries, maar bijvoorbeeld ook paella of golden milk (kurkuma latte’s). Het kruid is de laatste jaren steeds populairder geworden, ook bij ons. Het wordt gezien als een wondermiddel. Maar hoe zit dat precies? In deze blog lees je vijf weetjes over kurkuma!
1. Kurkuma is familie van de gember
Kurkuma en gember zijn allebei wortels van planten die behoren tot dezelfde familie, genaamd Zingiberaceae. Vandaar dat de wortels qua uiterlijk een beetje op elkaar lijken.
Kurkuma is afkomstig van de wortels van de Curcuma Longa plant. Deze tropische plant heeft witte en soms roze bloemen. De plant is voornamelijk gekend in India en Zuidoost-Azië. De wortels van deze plant hebben, aan de binnenkant, hun typisch gele, oranje kleur. Deze worden gedroogd en daar wordt het poeder van gemaakt die we kennen uit ons kruidenrekje.
2. Er is een verschil tussen kurkuma en curcumine
Wat veel mensen niet weten, is dat er een verschil is tussen kurkuma en curcumine. Kurkuma bevat verschillende verbindingen die ook wel curcuminoïden worden genoemd. Curcumine is een werkzame stof die zich bevindt in kurkuma. Je zou het kunnen vergelijken met koffie en cafeïne. Waarbij cafeïne de werkzame stof is die in koffie zit.
3. Curcumine zorgt ervoor dat kurkuma zo gezond is
Curcumine is de stof die voor de positieve eigenschappen van kurkuma zorgt en in verband wordt gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zorgt curcumine ervoor dat gewrichten soepel blijven* en is het een antioxidant die de lichaamscellen beschermt tegen invloeden van buitenaf*. Hieronder een kort overzicht van de verschillende gezondheidsvoordelen die in verband worden gebracht met curcumine:
- Helpt gewrichten soepel en botten sterk te houden*;
- Voor het behoud van een goede mobiliteit*;
- Helpt de gezondheid van de lever te behouden*;
- Helpt de gezondheid van de longen en de bovenste luchtwegen te behouden*;
- Ondersteunt de hartfunctie en bloedsomloop*;
- Helpt de huid gezond te houden*;
- Ondersteunt de functie van het zenuwstelsel*;
- Helpt de werkzaamheid van het immuunsysteem te behouden*.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
4. Kurkuma is E-nummer E100
Het felgekleurde specerij heeft een bittere en sterke smaak. Het smaakt licht peperig en geeft gerechten, behalve een mooie kleur, ook een beetje een aardse smaak. Het wordt aan tal van gerechten en dranken toegevoegd. En het is ook een onderdeel van het welgekende kerriepoeder. Dat in de basis is samengesteld uit kurkuma, koriander, zwarte peper, chili, mosterdzaad en fenegriek. In de ingrediëntenlijst van producten kun je kurkuma ook terugvinden als het E-nummer: E100. E-nummers klinken chemisch, maar zijn het dus niet altijd.
5. Je lichaam kan curcumine beter opnemen in vloeibare vorm
Wanneer je kurkuma binnenkrijgt, krijg je ook de werkzame stof curcumine binnen. Het is echter niet zo dat je door alleen het toevoegen van kurkuma aan gerechten, je al voldoende curcumine binnenkrijgt. Dat komt omdat curcumine niet zo makkelijk wordt opgenomen door het lichaam. Ook breekt de lever curcumine af. Ons maagdarmkanaal is daarom beter in staat om vloeibare curcumine op te nemen.
Flinndal Curcumine Forte bevat een bijzonder extract van curcumine in vloeibare vorm, dat maar liefst 185 keer beter opneembaar is dan andere extracten. Dit komt omdat de curcumine in kleine vetbolletjes is verpakt; zogenaamde micellen. Deze micellen kunnen de darmwand gemakkelijk passeren en zo goed worden opgenomen in het bloed. Daar kan de curcumine direct naar de lichaamscellen getransporteerd worden en het werk doen in het lichaam.
Extra ondersteuning
Kun jij wat extra ondersteuning gebruiken? Flinndal Curcumine Forte is speciaal ontwikkeld voor wie een extra antioxidant nodig heeft of ondersteuning van de gewrichten en botten kan gebruiken, bijvoorbeeld als gevolg van het ouder worden.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer