Het nut van vitamine B1
Er zijn veel verschillende B vitaminen in het B-Complex. Omdat ze ieder een eigen rol vervullen zullen we ze één voor één behandelen, te beginnen bij vitamine B1.
Vitamine B1 en energie
Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, is belangrijk voor de
energiehuishouding in het lichaam. Het helpt namelijk om energie vrij te maken
uit koolhydraten, eiwitten en vetten die je via de voeding binnenkrijgt. Het
draagt ook bij aan extra energie bij vermoeidheid.
Wat doet vitamine B1 nog meer
Daarnaast is vitamine B1 goed voor het geheugen,
concentratievermogen, de leerprestatie én de gemoedstoestand.
B1 is ook belangrijk voor de zenuwen en de
hartspier. Het is dus van groot belang dat je hier voldoende van binnenkrijgt!
Waar zit vitamine B1 in?
Deze vitaminen komt vooral voor in granen, vlees,
vleeswaren, groente en melkproducten. Het is een in water oplosbare vitamine.
Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen met vitamine B1 in weinig water te
bereiden, zodat de meeste voedingstoffen bewaard blijven. Groenten waar vitamine
B1 in zit kunnen bijvoorbeeld gestoomd worden, in plaats van deze te koken in
veel water.
Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van thiamine is 1,1 mg en de maximaal veilige hoeveelheid van is 100 mg per dag. Deze hoeveelheid zal je echter niet snel uit de voeding binnenkrijgen, want uit de laatste
voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat veel mensen een tekort hebben
aan vitamine B1. Begrijpelijk, want het kan lastig zijn om aan voldoende
vitamine B1 te komen met voeding alleen. Een snee volkorenbrood bevat
bijvoorbeeld 0,1 mg vitamine B1, 1 gekookte aardappel 0,05 mg, 1 grote lepel
gekookte groente 0,03 mg, 1 stukje vlees 0,16 mg.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer