Word je dik van avocado?
De avocado is al enige tijd een populaire vrucht. Lekker op brood, als dip, in een salade of zelfs om een koud soepje van te maken. Bij ons op kantoor wordt dan ook geregeld een avocado gegeten tijdens de lunch, maar de vraag die ons en meer mensen bezighoudt is of het eten van avocado je dik maakt. Wij geven in dit blog antwoord op deze vraag.
Wat is een avocado?
De avocado is een groene vrucht die groeit aan een boom en een romige en zachte textuur heeft. De vrucht rijpt niet aan de boom zelf, maar pas nadat hij is geplukt. Dit verklaart ook waarom je in de winkel vaak avocado’s ziet liggen die nog moet rijpen. Een rijpe avocado herken je aan de donkere kleur van de schil en als je er zachtjes in drukt, voel je dat hij zacht is. Een avocado is erg gevoelig, zo kan het ook zomaar zijn dat je een te overrijpe avocado koopt die bruin is van binnen. Dit kan je van buiten helaas niet zien, maar hoort wel bij de natuur van deze vrucht. Om dit te voorkomen zou je een niet rijpe avocado kunnen kopen en deze pas eten als je merkt dat deze begint te rijpen. Of in de winkel niet te kiezen voor de hele zachte avocado’s, maar de avocado’s die je een beetje kunt indrukken. Maar zoals gezegd helemaal voorkomen is lastig, omdat je niet door de schil heen kunt kijken.
Er bestaan verschillende avocadorassen, maar de bekendste is de Hass. Dit zijn de kleine peervormige avocado’s met een ruwe en bobbelige schil. Dit is ook het ras dat wij in Nederland het meeste eten. De boom van deze vrucht, die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt, produceert het hele jaar vruchten en is goed voor 80% van alle gecultiveerde avocado’s wereldwijd.
Is een avocado een dikmaker?
Van de avocado wordt gezegd dat het relatief veel vet en energie bevat. Een avocado bevat gemiddeld 35 gram vet. Dit is inderdaad veel, maar van deze 35 gram is maar een klein deel verzadigd vet (4 gram). Bovendien kan ons lichaam ook verzadigde vetten gebruiken als brandstof. Avocado’s bevatten gezonde omega 3 vetzuren die je ook vindt in vis, noten en zaden. Deze onverzadigde vetten zijn essentieel en kan het lichaam slechts deels zelf aanmaken. Ze helpen onder andere het hart en bloedvaten in goede te houden.
Als je te veel vet eet, zal het lichaam dit niet direct kunnen gebruiken als brandstof. Deze overtollige energie wordt dan opgeslagen als lichaamsvet, je lichaam bouwt een reserve op. In de huidige maatschappij is er voldoende voedsel aanwezig, waardoor deze reserve eigenlijk nooit wordt aangesproken. Om het overtollige vet dan kwijt te raken zal je moeten afvallen. Dit is dan ook de reden waarom het eten van teveel vet, ook van onverzadigd vet, wordt afgeraden.
Het vet uit de avocado heeft je lichaam nodig. Ook levert de avocado daarnaast veel andere gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2, B6, B11, C, E en de mineralen magnesium en kalium. Verder bevat het veel voedingsvezels, gemiddeld 7 gram per avocado, waardoor het een verzadigd gevoel geeft.
Een avocado past dus in een gezond voedingspatroon. Zolang jouw totale voedingspatroon gezond en gevarieerd is, hoef je de avocado niet te zien als dikmaker. Zoals bij alles geldt, variatie is belangrijk. Eet daarom niet elke dag een avocado. Andere bronnen van onverzadigd vet zijn bijvoorbeeld vette vis zoals zalm of haring en een handje ongezouten noten.
Hoe maak je avocado klaar?
Een avocado kun je eten door deze met schil in de lengte door midden te snijden. In het midden van de avocado zit een pit welke overigens ook veel goede voedingsstoffen bevat, maar deze wordt over het algemeen niet gegeten. Haal de pit met een lepel uit de avocado. Nu kun je de avocado in de schil alvast wat insnijden in blokjes en vervolgens met een lepel uit de schil lepelen. Je kunt natuurlijk ook eerst de avocado uit de schil halen met een lepel en dan op een snijplank in plakjes of blokjes snijden.
Klik hier voor een recept van een wrap met romige avocadozalm.
Wist je dat?
In Amsterdam het eerste restaurant is geopend waar het volledig om de avocado draait? The Avocado Show vind je in de buurt De Pijp en is echt een aanrader voor avocadoliefhebbers.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer