Drie gezonde smeersels voor op brood
Bij een borrel, picknick of een dagje op het strand hoort eigenlijk wel een stokbroodje met een lekkere dip. Kruidenboter, alioli en tapenade zijn hierbij de meest gegeten dips. Maar je kunt natuurlijk ook zelf in de keuken aan de slag!
Met slechts een paar ingrediënten heb jij in een handomdraai een gezonde én lekkere dip voor op brood. Het leuke van zelf maken is dat je eindeloos kunt variëren en de dip dus precies zo kunt maken zoals jij het lekker vindt. Hieronder vind je alvast drie gezonde smeersels om mee te beginnen.
Avocadodip
De avocado is een groene vrucht en met een zacht en romige textuur. Een ideale basis voor een gezonde dip, want avocado zit vol vezels, vitamine B1, B2, B6, , B11, C en E en de mineralen kalium en magnesium. Avocado bevat daarnaast wel redelijk wat vet, maar dit zijn juist gezonde vetten die je lichaam hard nodig heeft.
Ingrediënten
- 1 rijpe avocado (een avocado is rijp wanneer je er zachtjes in kunt knijpen)
- 1,5 theelepel limoensap
- 1 teentje knoflook
- 1,5 theelepel chilipoeder (hou je niet van pittig, gebruik dan iets minder)
- 125 ml Griekse yoghurt
- paar blaadjes basilicum
- snufje zout en peper
Bereiding:
Halveer de avocado en schep het vruchtvlees in een kom. Voeg het limoensap toe en meng dit goed door elkaar. Hiervoor kun je een vork gebruiken, maar je kunt ook de staafmixer gebruiken als je dit makkelijker vindt. Voeg vervolgens de yoghurt, het teentje knoflook (geperst), de basilicum, chilipoeder, zout en peper toe en meng alles goed door elkaar. Laat de dip minimaal een uurtje afgedekt in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken. De dip is maximaal twee dagen te bewaren in de koelkast.
Extra tip: als je de pit uit de avocado in de dip doet, wordt het mengsel minder snel bruin.
Rode paprika en cashewnotendip
Rode paprika bevat veel vitamine C en is daarom een gezonde basis om een lekkere dip van te maken. Zeker in combinatie met cashewnoten! Deze noot hoort bij de top 5 gezonde noten en bevat veel mineralen en vitaminen.
Ingrediënten
- 2 rode paprika’s
- 80 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel peterselie
- sap van een halve citroen
- 1 eetlepel olijfolie
- snufje zout en peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ze in repen. Leg wat bakpapier op een bakplaat en leg hier de repen van de paprika op. Zorg dat de glimmende kant naar boven ligt. Doe de paprika’s voor 40-45 minuten in de oven. Ze mogen een beetje zwart worden. Laat de paprika’s afkoelen. Rooster ondertussen heel kort de cashewnoten in een droge koekenpan.
Wanneer de paprika’s zijn afgekoeld, kun je het velletje los halen. Doe de paprika’s (zonder vel) vervolgens samen met de cashewnoten, citroensap, olijfolie en de knoflook in een keukenmachine net zolang tot het een glad geheel wordt. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Doe vervolgens de peterselie erbij en meng alles nog even kort door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. De dip is maximaal drie dagen te bewaren in de koelkast.
Tip: vind je het teveel werk om zelf te paprika’s te roosteren? Je kunt deze ook kant en klaar in een pot kopen in de supermarkt.
Komkommer en walnotendip
Net als cashewnoten staat de walnoot ook in de top 5 gezonde noten. Walnoten bevatten de meeste en beste antioxidanten van alle notensoorten. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen en dragen zo bij aan de gezondheid. De combinatie komkommer walnoot klinkt wat gek, maar is zeker de moeite waard om eens te proberen!
Ingrediënten
- ½ komkommer
- 75 gram walnoten (ongezouten)
- 1 teentje knoflook
- 5 blaadjes verse munt
- ½ theelepel gedroogde oregano
- ½ theelepel paprika poeder
- snufje zout en peper
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en meng het tot een glad geheel. Is het te droog? Voeg dan een klein beetje water toe. De dip is afgedekt maximaal drie dagen te bewaren in de koelkast.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer