De vegan hype, 5 voordelen van veganistisch eten
Het heeft nog een beetje een geitenwollensokken imago, maar het volledig plantaardig eten zit in de lift. Gezondheid, dierenwelzijn, duurzaamheid en het milieu zijn allemaal redenen waarom we steeds vaker kiezen voor veganistisch eten. En dit beeld zie je ook steeds meer terug in verschillende supermarkten en restaurants die inspelen op de vraag naar plantaardige gerechten. Wat zijn de voordelen?
Wat is een veganist?
Allereerst nog even een korte toelichting wat een veganist precies is. Een veganist gebruikt en eet helemaal geen dierlijke producten. Dus ook geen kaas, honing, eieren of melk. Daarnaast gebruiken veganisten ook geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt of die op dieren zijn getest.
Vegan = trendy
Waar je 5 jaar geleden moest zoeken naar veganistische restaurants of producten in de supermarkt, ploppen ze nu als paddenstoelen uit de grond. Vegan eten is de trend en zal zich de komende tijd alleen maar gaan uitbreiden. Vooral onder jongeren is het een trend. De helft van alle veganisten is namelijk jonger dan 30 jaar.
De media-aandacht en documentaires over de vleesindustrie maken ons bewuster van dierenleed en de milieuproblemen die dit met zich meebrengt. Ook op social media zoals Instagram zie je bij bekende personen steeds vaker dat zij kiezen voor veganistisch eten en dit ook publiekelijk uitdragen. Dit wordt overgenomen door hun volgers die op hun beurt weer andere inspireren.
5 voordelen van veganistisch eten
100% plantaardig is hartstikke lekker. Het is vaak een kwestie van wennen, maar voor elke verandering geldt; geef het wat tijd en voor je het weet, wil je niet meer anders. Bovendien heeft het veel voordelen. Je leest ze hieronder.
1. Plantaardige voeding verteert makkelijker
Plantaardige voeding verteert makkelijker dan bijvoorbeeld vlees. Veel atleten kiezen daarom voor de veganistische levensstijl.
2. Het helpt bij een fijne lichaamsgeur
De geur van het zweet wordt sterk beïnvloed door wat je eet. Rood vlees is één van de grootste veroorzakers van vieze luchtjes. Plantaardige voeding helpt dus ook voor een fijne lichaamsgeur.
Onze aanbevelingen
3. Je BMI is lager
De BMI (Body Mass Index) is een index om te berekenen of je een gezond gewicht hebt. Het staat namelijk voor de verhouding tussen je lengte en je gewicht. De BMI mag niet als maatstaaf per individu gebruikt worden, omdat alleen gewicht en lengte hierin wordt meegenomen en niet de verhouding spier-, vet- en botweefsel of geslacht. Het geeft echter wel een goede schatting van de gezondheidsrisico van je gewicht. De BMI is bij veganisten over het algemeen lager dan mensen met een ander dieet.
4. Het is goed voor je huid
Het blijkt dat mensen die veganistisch eten, bijna zelden last hebben van acne. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen en de reden hiervan te onderzoeken, maar de kans is groot dat veganisme en weinig acne een relatie met elkaar hebben.
5. Het is beter voor het milieu
Van alle landbouwgrond wordt 76% gebruikt voor de vee-industrie. Deze landbouwgrond is nodig om het vee op te houden of als voedsel voor de dieren. Hoe meer mensen dierlijke producten gebruiken, hoe meer land nodig is om bijvoorbeeld soja te verbouwen wat als veevoer wordt gebruikt. Hierdoor worden bossen gekapt, wat weer problemen geeft voor biodiversiteit en een tekort aan CO2 opname. Ook wordt er veel water gebruikt voor de productie van dierlijke producten, bijvoorbeeld voor het drinken dat nodig is voor de dieren.
Aandachtspunten voor veganisten
Wanneer je besluit om volledig plantaardig te eten zijn er wel wat aandachtspunten wat betreft voedingsstoffen. Vitamine B12, omega 3 vetzuren, ijzer, calcium en vitamine D halen we met name of zelfs volledig uit dierlijke producten. Wij geven hieronder wat tips voor hoe je als veganist kunt letten op de inname van deze voedingsstoffen.
Vitamine B12
Vitamine B12 is een vitamine uit het vitamine B-complex. Ons lichaam maakt vitamine B12 niet zelf aan. Je krijgt het alleen binnen uit de voeding via dierlijke producten zoals vlees(waren), eieren, vis en zuivel. Mensen die geen vlees eten zoals veganisten of vegetariërs hebben grote kans op een vitamine B12 tekort. Daarom is het verstandig voor deze groep om een aanvulling te nemen in de vorm van een voedingssupplement, bijvoorbeeld Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet.
IJzer
IJzer is een belangrijk mineraal dat we veel in rood vlees vinden. Als vegetariër kun je ijzer ook halen uit noten, groenten, aardappelen, volkorenbrood en bijvoorbeeld ontbijtgranen waar ijzer aan toegevoegd is. Wil je graag een aanvulling gebruiken, dan kun je kiezen voor Flinndal IJzer of Flinndal Multi Kauwtablet die geschikt is voor veganisten. Bekend is dat vitamine C ervoor zorgt dat ijzer tot wel 66 maal beter wordt opgenomen uit de voeding. Drink daarom bij de lunch of ontbijt een glas verse jus, of eet een bakje vers fruit (kiwi’s, aardbeien).
Omega 3 vetzuren
In vette vis zitten de belangrijke omega 3 vetzuren DHA en EPA. Eet je geen vis? In sommige producten vind je het omega 3 vetzuur ALA. Je lichaam kan dit in beperkte mate omzetten in EPA en DHA. ALA vind je bijvoorbeeld in walnoten, spinazie, postelein, lijnzaadolie en chiazaad. Het is wel belangrijk om voldoende van deze producten te eten en zo de aanbevolen hoeveelheid EPA en DHA binnen te krijgen. Je kunt ook kiezen voor een aanvulling zoals Flinndal Omega-3 Plantaardig. Dit vegetarische voedingssupplement bevat 200 mg DHA en 50 mg EPA uit algen en is 100% plantaardig.
Eiwitten, calcium en vitamine D
Calcium zit vooral in zuivel producten, maar je vindt het ook in andere producten zoals zeewier of tofu. Bekijk ons blog voor alternatieve bronnen voor calcium voor meer informatie hierover. Mocht je naast je dagelijkse voeding graag een aanvulling willen gebruiken, dan kun je kiezen voor een supplement.
Vitamine Dzit vooral in vette vis (zoals zalm) en in een kleine hoeveelheid in boter. Daarom is een aanvulling met vitamine D een aanrader. Vitamine D kunnen we natuurlijk ook zelf aanmaken met behulp van zonlicht. Als je niet veel buiten komt of er weinig zon is, in de herfst of winter is een aanvulling met vitamine D een goed idee!
In vlees zitten veel eiwitten. Je kunt dit als vegetariër aanvullen met plantaardige eiwitten, maar deze zijn over het algemeen van lagere kwaliteit dan dierlijke eiwitten. Daarom is het belangrijk om iets meer eiwitten te eten dan mensen die wel vlees eten. Plantaardige eiwitten vind je bijvoorbeeld in volkorenbrood, zilvervliesrijst, tahoe/tofu en peulvruchten (zoals sojabonen, bruine bonen).
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer