Wat is een poké bowl?
De poké bowl is populair! Je ziet daarom steeds meer ‘poké bars’ verschijnen in het straatbeeld, waar jij terecht kunt voor een overheerlijke poké bowl. Wij vertellen je meer over deze hype en hebben een recept klaarstaan waarmee jij thuis in een handomdraai een poké bowl op tafel zet.
Wat is een poké bowl?
De poké bowl (spreek uit als poh-kay) is overgewaaid uit Hawaii. Je kunt het zien als een vissalade. De basis is rijst met gemarineerde rauwe vis en groenten. Doordat het zo simpel, erg lekker en gezond is, is dit gerecht snel populair geworden.
Je kunt eindeloos variëren. De basis is altijd met rijst en hierin heb je meteen de keuze uit zilvervliesrijst, basmatirijst of ga voor een sushirijst. Vervolgens kies je de vis (zalm, tonijn, garnalen, krab etc.) of ga voor een plantaardige variant met tofu.
Voeg vervolgens wat verse ingrediënten toe zoals avocado, komkommer, wortel, boontjes, ui, aubergine of champignons en maak af met wat sesamzaadjes en een lekkere dressing (sojasaus, sesamsaus, wasabi mayonaise etc.).
Recept voor 4 personen
- 300 gram verse zalm
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- Sap van een halve limoen
- 4 eetlepels sushi azijn
- 300 gram rijst naar keuze (bijvoorbeeld zilvervliesrijst)
- 2 rijpe avocado's
- Een halve komkommer
- 2 eetlepels zwart sesamzaad
- Koriander
- 200 gram edamame (groene sojaboontjes)
Zo maak je het:
Maak eerst een marinade van sojasaus, sesamolie, 1 eetlepel sushi azijn en een halve limoen. Breng dit eventueel op smaak met wat peper. Snijd vervolgens de zalm in blokjes en leg deze in de marinade. Laat dit ongeveer een half uurtje staan. Kook ondertussen de rijst en breng deze op smaak met 3 eetlepels sushi azijn. Schaaf de komkommer met een mandoline of kaasschaaf in hele dunne plakken (in de lengte). Halveer de avocado, verwijder de pit en haal de avocado uit de schil. Snijd deze vervolgens in plakjes.
Verdeel de rijst zodra deze klaar is over 4 verschillende kommen. Leg vervolgens bij elke kom wat komkommer, avocado en edamame (groene sojaboontjes) op de rijst. Verdeel ook de zalm over de kommen en garneer met sesamzaadjes en koriander.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer