Voeding bewaren, weet jij hoe het moet?
Jaarlijks gooien we 40 kilo voedsel per persoon in de prullenbak. Dit komt neer op ongeveer € 140. We denken dat het voedsel niet meer goed is of hebben gewoonweg teveel voedsel gekocht en gebruiken het niet. Zonde toch? Koop jij bewust je boodschappen en bewaar jij voedingsmiddelen op de juiste manier? Wij geven je een korte cursus bewust omgaan met voeding.
Verschil TGT en THT
Op de meeste producten staat een TGT of THT. Vaak wordt gedacht dat producten na het verstrijken van een THT-datum niet meer goed zijn. Dit is niet altijd het geval. Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar de THT-datum en de TGT-datum, wat is het verschil?
1. TGT-datum (te gebruiken tot)
Deze datum wordt op producten gezet die snel bederven zoals vlees, vis of voorgesneden groenten. Is de TGT-datum verstreken? Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
2. THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Deze datum wordt op producten gezet die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit zoals smaak, geur of kleur van de producten achteruit gaan, maar kan het nog wel veilig te eten zijn. Door zelf te beoordelen of een product nog goed is (door te ruiken, proeven, kijken) kun je vaak producten zoals melk, kaas of koffie nog prima gebruiken. En van oud brood, nog niet beschimmeld kun je heerlijke wentelteefjes, een tosti of croutons voor in een salade maken.
Producten zonder datum
Bij een aantal voedingsmiddelen is het niet verplicht om een houdbaarheidsdatum op de verpakking te zetten. Het gaat hierbij dan om:
- Verse groenten (niet geschild of gesneden)
- Vers fruit (niet geschild of gesneden)
- Aardappelen
- Wijn of andere dranken met meer dan 10% alcohol
- Vers brood en banket dat op dezelfde dag wordt gegeten
- Azijn
- Keukenzout
- Suiker of suikerwerk zoals snoep
- Kauwgom
Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten houden door te kijken en te ruiken. Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak nog een dagje langer mee. Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.
Hoe lang zijn producten houdbaar?
De houdbaarheidsdatum van een product verandert zodra je de verpakking opent. Hieronder vind je 2 tabellen. In de ene tabel staat hoe lang producten houdbaar zijn wanneer ze ongeopend zijn. In de andere tabel staat hoe lang producten houdbaar zijn na het openen .
Ongeopend |
Producten |
---|---|
Aantal dagen bewaren |
Vleeswaren, gerookte vis en zachte kaas |
Een week | Brood, cake, gebak, yoghurt, harde kaas, vruchtensap, eieren en verpakte groeten en fruit |
Maanden | Droge koek, ontbijtgranen, zoet broodbeleg, zoutjes, noten, sauzen, margarine, snoep en gesteriliseerde melkproducten |
Jaar | Bloem, droge pasta, granen, rijst, koffie, thee, water, frisdrank, potten, blikken, stroop, honing en diepvriesproducten zijn een jaar houdbaar |
Onbeperkt | Zout, azijn, suiker, kauwgom, wijn, sterk alcoholische dranken |
Geopend |
Producten |
---|---|
Zelfde dag |
Filet americain |
1 dag |
Gemalen vlees zoals gehakt, hamburgers, tartaar Gesneden groenten Voorgepakte aardappelschijfjes of krieltjes Eiersalade, huzarensalade Gebak met slagroom |
2 dagen |
Vis Rundvlees, varkensvlees en kip Fricandeau of rosbief Sla, andijvie, spinazie en andere bladgroenten Restjes vlees, vis of groenten uit blik of pot Kant-en-klaarmaaltijden, restjes warme maaltijden en soep |
3 dagen |
Melk, chocolademelk, vla en slagroom Geraspte kaas en plakken kaas Appelgebak en vlaai (zonder slagroom) Vruchtensap Sperziebonen, wortelen en broccoli |
4 dagen |
Karnemelk, kwark en (drink)yoghurt Ham, kipfilet, leverkaas en boterhamworst Zachte kaas zoals brie en camembert |
7 dagen |
Cervelaatworst, bacon, ontbijtspek, rookvlees Zachte kaas zoals jonge kaas, jong belegen of smeerkaas Restjes vruchten uit blik of pot Witlof en bloemkool |
2 weken | Belegen of oude kaas |
4 weken | Margarine en halvarine |
3 maanden | Mayonaise, frietsaus, cocktailsaus, knoflooksaus |
9 maanden |
Tomatenketchup, curry, barbecuesaus |
Producten bewaren
Het verschilt per product of deze in de koelkast of buiten de koelkast bewaard moet worden. Wij hebben hieronder een overzicht voor je gemaakt.
Wel in de koelkast |
Niet in de koelkast |
---|---|
Boter |
Aardappelen |
Champignons | Tomaat |
Bladgroenten zoals sla en andijvie | Komkommer |
Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruiten | Aubergine |
Prei en bleekselderij | Paprika |
Voorgesneden groenten | Courgette |
Frambozen, aardbeien, besjes | Wintergroenten zoals winterpeen of knolselderij |
Voorgesneden fruit | Ui |
Druiven | Banaan |
Appels | Citroen |
Eieren |
Mandarijn |
Tip: bewaar aardappelen niet bij de uien. De uien nemen vocht op uit de aardappel, waardoor ze beide eerder gaan rotten. En de aubergine, komkommer en paprika leg je niet op de fruitschaal en ook niet bij de tomaten.
De plek in de koelkast
De ideale koelkasttemperatuur is 4 graden. Hoe hoger in de koelkast, hoe warmer het is. Ook de deur is warmer, omdat deze vaak open en dicht gaat. Bewaar eten wat snel bederft zoals vlees en vis op de onderste plank in de koelkast, waar het het koudst is. Probeer zoveel mogelijk deze indeling aan te houden.
De beste bewaarplek |
Producten |
---|---|
Bovenste plank |
Broodsalades en groenten of fruit in een geopende pot |
Plank daaronder | Frisdrank, bier, kaas |
Plank daaronder | Restjes |
Onderste plank | Vlees en vis |
De la | Groenten zoals bladgroenten, bos en waspeen, sperziebonen, broccoli, bloemkool, gesneden groenten, rauwkost, zacht fruit, appels en peren |
Bovenin de deur | Boter en eieren in de doos |
Plank daaronder | Sauzen |
Plank daaronder | Zuivel zoals melk, yoghurt, vla, slagroom en sappen |
Slim boodschappen doen
Voorkom dat je teveel producten koopt door eerst de koelkast, vriezer en voorraadkast te checken. Ook het maken van een boodschappenlijstje kan hierbij helpen. In de supermarkt kun je ook handig omgaan met de TGT of THT datum. Kies dan ook zorgvuldig en ga voor een product dat aansluit bij jouw planning en waarbij speling qua tijd mogelijk is, mochten je plannen onverwachts wijzigen.
Leg gekoelde producten zoals vlees, vis of diepvriesproducten als laatste in je mandje. Maak gebruik van een koeltas in de zomer om de gekoelde producten ook onderweg goed te bewaren. Eenmaal thuis is het verstandig om meteen je boodschappen op te bergen en de gekoelde producten in de vriezer of koelkast te leggen.
Wist je dat?
Producten die je eenmaal hebt ingevroren, na het ontdooien niet nogmaals kunt invriezen? Dit komt doordat na twee keer invriezen en ontdooien de kans groot is dat bacteriën in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Heb je restjes over? Kijk dan of je ze kunt bereiden en later in de week kunt eten. Anders is het advies ze toch weg te gooien.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer