Zo gezond kunnen pannenkoeken zijn
Zin in een gezonde pannenkoek? Dan is dit het perfecte recept voor jou!
Ingrediënten (voor 2 personen):
Bereidingstijd: 15 minuten
- 150 g aardbeien
- 100 g frambozen
- 100 g blauwe bessen
- Olijfolie
- Takje verse munt
- 35 gram havermout
- 1 rijpe banaan
- 1 ei
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 snufje zout
- 1 eetlepel honing
- Eventueel een scheutje water of (plantaardige) melk
- Olie (om in te bakken)
- (Eventueel poedersuiker)
Zo maak je het
Maak het fruit schoon en snijd de aardbeien doormidden. Snijd de munt fijn en verdeel door het fruit. Maal de havermout fijn in een keukenmachine. Pel de banaan en snijd deze in stukjes. Voeg de banaan toe aan het havermoutmeel. Maal dit samen fijn. Kluts het ei en voeg het toe aan het havermoutmengsel. Voeg er kaneel, bakpoeder, zout en honing aan toe en mix tot een glad beslag. Voeg eventueel een scheutje (plantaardige) melk of water toe als het beslag te dik is. Verhit nu de olie in een koekenpan en bak 3 kleine pannenkoekjes tegelijkertijd. Draai de pannenkoekjes zodra in het beslag luchtbellen ontstaan. Doe voor het bakken van de overige pannenkoekjes telkens opnieuw wat olie in de pan. Leg de pannenkoekjes op een bord en serveer ze met het fruit.
Superfruit
Je mag aardbeien, frambozen en blauwe bessen gerust superfruit noemen. Ze bevatten weinig suiker, heel veel vitaminen, natuurlijke antioxidanten en ze zijn verrukkelijk van smaak. Zacht fruit is wel heel kwetsbaar voor bederf. Wil je het bewaren? Haal het uit de verpakking en leg het op een laagje keukenpapier op een bord in de koelkast.
Geen keukenmachine?
In dit recept wordt meel gemaakt van gemalen havermout. Dit is ook een heerlijk basis voor bijvoorbeeld koekjes en bananenbrood. Heb je geen keukenmachine? Koop dan kant-en-klaar volkoren havermeel en gebruik een (staaf)mixer om het beslag te maken.
Havermout
Met havermout geef je meer variatie aan je ontbijt. Je kunt er niet alleen deze pannenkoekjes mee maken, maar ook havermoutpap. Ook kun je havermout gebruiken als basis voor muesli en granola. Havermout is niet alleen heel lekker, het bevat ook bèta-glucanen. Dat zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. En passant binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Beta-glucanen dragen daardoor bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer