Wel of niet voedingssupplementen gebruiken
Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de gezonde voeding. Uit voeding haal je namelijk de meeste vitaminen en mineralen. Daarom is het zo belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Lukt dit niet altijd en denk je dat je een aanvulling op de voeding nodig hebt maar twijfel je nog over de aanschaf van een voedingssupplement? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en weerleggen vijf bekende redenen om geen voedingssupplementen te gebruiken.
1. Geen voelbaar effect
Wanneer je begint met het innemen van voedingssupplementen zul je vaak niet direct een verschil voelen. De meeste vitaminen en mineralen moet je minstens zes weken slikken voordat je het gewenste effect voelt. Tekorten moeten worden aangevuld en dat duurt nu eenmaal een aantal weken. Of je een merkbaar effect voelt, ligt ook aan het soort supplement dat je inneemt. Een supplement voor een goede nachtrust werkt direct. Van een multivitamine zul je niet direct een effect merken. Pas na een week of zes merk je ineens dat je je beter in je vel voelt zitten en meer energie hebt. Alle vitaminen en mineralen hebben elk hun eigen functie die ze dagelijks vervullen. Ook hebben andere factoren zoals voldoende slaap, stress en voeding invloed op bijvoorbeeld je energiehuishouding. Een voedingssupplement kan helpen om je lichaam weer optimaal te laten functioneren.
2. Ik eet al gezond genoeg
Veel mensen denken dat ze dagelijks voldoende gezond en gevarieerd eten. Toch blijkt steeds weer uit de voedselconsumptiepeilingen van het RIVM dat dit bij een groot aantal Nederlanders lang niet het geval is. Zo komt vette vis lang niet bij iedereen op het weekmenu voor en ook de aanbevolen 250 gram groenten wil dikwijls niet lukken.
Vegetariërs en veganisten die weinig tot geen vlees eten hebben aanvulling nodig van vitamine B12, die je alleen in dierlijke producten vindt. Tegenwoordig staan peulvruchten ook in de nieuwe Schijf van Vijf en eet jij dagelijks een handje noten? Sta eens stil bij wat je per week eet en ga voor jezelf na of dit wel gezond en gevarieerd genoeg is. Wanneer dit niet het geval is dan is het verstandig om voor een aanvulling te kiezen in de vorm van een voedingssupplement.
3. Moeite met slikken van supplementen
Vind je het moeilijk om tabletten of capsules in één keer door te slikken? Gelukkig zijn er verschillende manieren om het slikken van een supplement makkelijker te maken:
Let op de breuklijn
De meeste tabletten hebben een breuklijn. Dit is een lijntje in het midden van het tablet. Deze lijn is gemaakt zodat je de tabletten gemakkelijk door het midden kunt breken. Een half tablet is toch makkelijker in te nemen dan een heel tablet.
Gebruik een tablettensnijder
Een tablettensnijder is, zoals de naam al zegt, speciaal gemaakt voor het snijden van tabletten. Vind je een tablet te groot en heeft deze geen breuklijn? Doe het tablet in de tablettensnijder en je hebt in een handomdraai twee kleine tabletjes.
Kies voor een kauw- of zuigtablet
Er zijn veel voedingssupplementen die ook een kauw- of zuigvariant hebben. Zo hoef je geen grote tabletten door te slikken.
Meng de inhoud door het eten
Capsules kun je niet breken, maar je kunt een gaatje prikken in het uiteinde van de capsule (met puntje van een mes) en de inhoud door het eten vermengen (bijvoorbeeld door de vla of yoghurt).
4. Ik weet niet welke voedingsupplementen ik precies nodig heb
Er zijn verschillende situaties waarbij je een aanvulling kunt gebruiken. Bijvoorbeeld bij het ouder worden, tijdens een zwangerschap, fanatiek sporten, afvallen, vakantie, stressvolle periodes of bij herstel na ziekte. Er is tegenwoordig zoveel keuze tussen supplementen en doseringen dat het soms best lastig kan zijn om de juiste te vinden. Gelukkig zijn er verschillende testjes waarbij je binnen een paar minuten te zien krijgt wel product het beste past bij jouw situatie. Flinndal heeft een uitgebreide voedingstest waarbij je een compleet voedingsrapport ontvangt en de voedingsstoffen waar je op moet letten. Wil je binnen twee minuten weten welke producten het beste bij jou passen, doe dan de korte productkeuzehulp. Het kiezen voor het juiste voedingssupplement is nog nooit zo makkelijk geweest.
5. Voedingsupplementen zijn duur
Ga niet altijd uit van de prijs. Als een (multi)vitamine duur is, betekent dat nog niet dat het ook een goed product is. Je betaalt vaak voor het merk of de productiekosten. Kijk naar de ingrediënten en dosering. Een kwalitatief merk kiest zoveel mogelijk voor natuurlijke ingrediënten en verantwoorde doseringen. Het is wettelijk verplicht om het percentage van de ADH voor volwassene op het etiket te vermelden. De ADH, aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, geeft aan hoeveel je dagelijks nodig hebt van een vitamine of mineraal. Bij Flinndal houden we onze prijzen zo laag mogelijk door de producten alleen via onze eigen webshop te verkopen. Daarnaast bieden we ook de herhaalgemak service aan, met deze service ontvang je altijd 15% extra korting op elk product. Een goed voedingssupplement hoeft dus helemaal niet duur te zijn.
Hopelijk hebben we je twijfels over voedingssupplementen kunnen wegnemen. Heb je nog meer vragen? Treuzel niet om ze te stellen. Dit kan via onze gratis Klantenservice per telefoon: 0800 – 7080, per mail via [email protected] of via de chat.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer