Waarom vruchtensap geen goed idee is
Een glas vers geperst sap in de ochtend? Klinkt gezond, maar toch staat sap niet in de Schijf van Vijf. Vruchtensappen, zowel vers geperst als uit een pak of fles, bevatten namelijk aardig wat suiker. Hierdoor verhogen ze de kans op overgewicht, diabetes type 2 en de kans op gaatjes in het gebit. Dat geldt ook voor energiedranken.
Veel mensen denken dat suikers uit vruchten beter zijn dan toegevoegde suikers. Maar voor je lichaam geldt: ‘’suiker is suiker’’. Suiker uit sinaasappelsap is dus niet gezonder dan suiker uit een glas cola. In beide dranken zit (per 100 ml) ongeveer 4 klontjes suiker (15 gram suiker). Er zijn sappen waar nog extra suiker aan is toegevoegd door de fabrikant. Voorbeelden zijn vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank. Dranken met deze namen zijn geen 100% vruchtensap, maar ze zijn aangelengd met water, toegevoegde suiker en vaak ook citroenzuur, aroma’s en andere hulpstoffen. Zo komt het dat een glas dubbeldrank of multivitaminedrank wel 5 klontjes suiker bevat per 100 ml.
Oppeppende energiedranken
Energiedranken zijn frisdranken met suiker, maar ook met stoffen als cafeïne, taurine en glucurono-lacton. Ze hebben een oppeppend effect en bevatten ongeveer net zoveel suiker als frisdrank.
Suikerdip
Na het drinken van frisdrank, sap of energiedrank wordt de suiker snel opgenomen in je bloed. Daardoor stijgt de bloedglucosespiegel tijdelijk heel snel. Dat geeft een fijn energiek gevoel, maar dan komt het hormoon insuline in actie om de piek in de suikerspiegel aan te pakken. Insuline zorgt dat de glucose snel uit het bloed verdwijnt, waardoor de bloedglucosespiegel weer daalt. Hoe sterk die daling is, verschilt per persoon. Bij een sterke daling is het energieke gevoel weer helemaal verdwenen en krijgt iemand snel zin om weer wat te snoepen. Dit is de zogenoemde “suikerdip”. Door geen dranken met suiker te gebruiken, heb je geen last van de bijbehorende suikerpieken en suikerdips.
Dranken met weinig of geen suikers
Bouillon, (mineraal)water, thee en koffie zijn betere keuzes. Of houd het puur en voeg een paar schijfjes limoen en munt toe aan een kan water. Ook schijfjes sinaasappel, aardbei of granaatappelpitjes geven smaak aan je kraanwater en nauwelijks suikers.
Waarom fruit wel gezond is en fruitsap niet
Een enkele keer een klein glaasje sap kan wel, maar kies bij voorkeur voor een stuk fruit. Fruit staat bekend om de verschillende vitaminen en mineralen die er in zitten en om het vezelgehalte. Juist die vezels verlies je voor een deel als je fruit perst. Daarnaast verzadigt een sinaasappel je langer dan een glas sinaasappelsap. Doordat vloeibare suikers minder goed verzadigen, neem je er sneller meer van, heb je ook eerder zin in een tussendoortje en neemt de kans op overgewicht toe. Het is dus gezonder om echt je tanden in een stuk fruit te zetten dan om het te drinken.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer