Traybake van wintergroenten
Vitaminerijke wintergroenten worden bijzonder lekker als je ze in de oven roostert. Voeg er nog iets van vlees, vis of een vleesvervanger aan toe en je hebt een traybake: een complete maaltijd uit de oven. Bekijk wat je nodig hebt hieronder.
Ingrediënten (voor circa 2 porties):
- 400 gram spruitjes
- 1 bol knoflook
- 400 gram pompoen
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
- 200 gram (vega) gehaktballetjes
- 200 gram cherrytomaatjes
- 200 ml Griekse yoghurt
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak de spruitjes schoon. Halveer de bol knoflook, zodat je alle teentjes in één beweging doormidden snijdt. Snij de pompoen in blokjes (schillen hoeft niet). Meng de spruitjes, pompoen, olie en paprikapoeder en verdeel het mengsel over de bakplaat.
Schik de gehaktballetjes en de 2 helften van de knoflookbol tussen de spruitjes en leg de tomaten ertussen. Bak het geheel in 25-30 minuten gaar.
Knijp de geroosterde tenen knoflook uit boven de yoghurt en breng dit op smaak met zout en peper. Serveer de traybake met het yoghurtsausje.
Rooster of roerbak je groenten
Bij het roosteren of (roer)bakken van groenten gaan er minder vitaminen verloren dan bij koken. Een deel van de vitaminen is namelijk in water oplosbaar. Ze lossen tijdens het koken dus deels op in het kookvocht. Zet dus regelmatig geroosterde of roergebakken groenten op je menu.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer