Top 10 groenten met veel antioxidanten
Dat het eten van groenten gezond is, weet iedereen. Groenten zitten namelijk vol met verschillende voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, waarvan een aantal ook als antioxidant actief zijn in het lichaam. Wat zijn antioxidanten, waarom zijn ze belangrijk en in welke 10 groenten vind je de meeste antioxidanten?
Wat zijn antioxidanten?
Antioxidant is een verzamelnaam voor bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine B1, B2, B6, C, E, zink, selenium, koper, ijzer en chroom.
Wat betekent antioxidant?
Letterlijk betekent antioxidant ‘tegen oxidatie’. Oxidatie (wat ‘uit elkaar vallen’ betekent) is een chemisch proces onder invloed van zuurstof, zoals het roesten van ijzer. Dit gebeurt ook bij een appel. Wanneer je deze doorsnijdt, ontstaan binnen enkele minuten bruine plekken. Dat is de invloed van zuurstof.
In ons lichaam heeft zuurstof ook invloed. We krijgen tijdens het eten verschillende voedingsstoffen binnen zoals eiwitten, suikers en koolhydraten. Bij het verbranden van deze voedingsstoffen (stofwisseling) wordt zuurstof verbruikt. Maar ook bij bijvoorbeeld lichamelijke inspanning verbruikt het lichaam een grote hoeveelheid zuurstof. Dit wordt ook wel het oxidatieproces genoemd.
Waarom zijn antioxidanten belangrijk?
Tijdens het oxidatieproces komen een soort zuurstof bevattende afvalstoffen vrij, die ook wel vrije radicalen worden genoemd. Ze horen bij het normale biologische proces in het lichaam, maar kunnen wel schade toebrengen aan lichaamscellen. Een voorbeeld hiervan is het krijgen van rimpels. Dit wordt gezien als een soort schade aan lichaamscellen wat hoort bij het ouder worden. Maar dit proces kan versneld worden wanneer in het lichaam teveel vrije radicalen aanwezig zijn.
Hoe gaan antioxidanten te werk?
Antioxidanten vallen de vrije radicalen aan en ruimen ze op. Als we het voorbeeld van de appel nog eens nemen kun je denken aan citroensap. De vitamine C in het sap beschermt de appel tegen verkleuring. In het lichaam beschermen antioxidanten zoals vitamine C, E, zink en selenium de gezonde lichaamscellen tegen vrije radicalen. Daarom is een goede balans tussen vrije radicalen en antioxidanten belangrijk.
Wat verhoogt het aantal vrije radicalen in het lichaam?
Niet alleen het oxidatieproces zorgt voor het ontstaan van vrije radicalen. Ook sigarettenrook, UV-straling, alcohol, milieuverontreiniging, vetten en suikers verhogen de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam.
Vrije radicalen horen dus bij het normale biologische proces. Wel kun je zelf veel doen om de hoeveelheid vrije radicalen te beperken. Rook niet, smeer je in de zomer goed in met tenminste factor 30, drink niet teveel alcohol en probeer suikers en vetten zoveel mogelijk te vermijden.
Door te kiezen voor gezonde producten krijg je voldoende antioxidanten binnen. Je vindt antioxidanten in bijvoorbeeld veel soorten fruit, kruiden maar ook in groenten. Hieronder vind je een top 10 van groenten die veel antioxidanten bevatten.
- Broccoli
- Boerenkool
- Spinazie
- Spruitjes
- Tomaat
- Bietjes
- Uien
- Bloemkool
- Bladsla
- Mais
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meerZo kies je gezond in de supermarkt
Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.
Lees meer Lees meer