Terug naar overzicht

Stoppen met piekeren: 6 tips

Stoppen met piekeren: 6 tips
Pauline
7-8-2024
0 Reacties
piekeren

Iedereen piekert wel eens, maar meestal levert het weinig op. Piekeren leidt vaak niet tot oplossingen of nieuwe inzichten. Bovendien kost piekeren veel tijd en energie. Daarom onze 6 tips om piekeren te verminderen.

Tip 1: Stel een piekerkwartier in

Beperk de tijd die je aan piekeren besteedt. Plan iedere dag voor jezelf een vast tijdstip waarop je een kwartier heel bewust je zorgen overdenkt. Zet een timer van een kwartier en gebruik die tijd om te piekeren. Daarna stop je er weer mee. Wanneer je buiten dit kwartier een piekergedachte krijgt, schrijf je deze op een ‘piekerlijstje’. Pas wanneer je piekerkwartier is aangebroken, mag je nadenken over de zorgen die je hebt opgeschreven op je lijstje.

Tip 2: Schrijf je gedachten op

Deze tip sluit aan bij de vorige en kun je ook doen tijdens een piekerkwartier: schrijf je gedachten op. Dit kan helpen om je gedachten te ordenen. Zo creëer je ruimte in je hoofd en kun je je negatieve gedachten tijdelijk loslaten. Ze staan op papier en hoeven dus niet meer rond te blijven zweven. Daarnaast kan het je ook helpen om je gedachten te relativeren. Als je je gedachten op papier ziet staan, besef je misschien dat het allemaal wel meevalt.

Tip 3: Kom in beweging

In beweging komen kan helpen om te stoppen met piekeren en je meer te ontspannen. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga een stuk fietsen. Het zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt.

Tip 4: Doe een ademhalingsoefening

Ademhalingsoefeningen kun je op ieder moment van de dag doen, maar zijn zeker ook een aanrader als je ’s nachts ligt te piekeren. Doe bijvoorbeeld deze buikademhalingsoefening. Sluit je ogen en leg je handen op je buik. Duw je buik uit bij het inademen en trek je buik lichtjes in bij het uitademen. Tel in gedachten iedere in- en iedere uitademing. Probeer de in- en uitademing rustig en regelmatig te laten verlopen. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, begin dan gewoon opnieuw te tellen.

Tip 5: Accepteer de gedachte

Gedachten zijn maar gedachten. Het kan helpen om afstand van je gedachten te nemen. Merk op dat je een gedachte hebt en ga er niet tegenin, maar ook niet in mee. Laat de gedachte simpelweg bestaan.

Tip 6: Lucht je hart

Praat over je gevoelens met familieleden of vrienden. Het kan helpen om je hart te luchten en steun te zoeken.

Verschil tussen piekeren en nadenken

Piekeren is wat anders dan nadenken. Terwijl nadenken leidt tot een oplossing, is er bij piekeren sprake van een eindeloze reeks negatieve en steeds terugkomende gedachten over de toekomst of het verleden. Je lost niets op, maar denkt in cirkels.

Test voor mentale ondersteuning

Heb je het gevoel veel ballen hoog te moeten houden? Soms wordt het ons allemaal eventjes te veel. Doe onze test voor mentale ondersteuning. Beantwoord enkele vragen over je geheugen, concentratie en geestelijke balans. Zo ontdek je in 1 minuut welke producten een goed steuntje in je rug kunnen zijn.

Aanbevolen producten

Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,7 sterren
(61)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Voordeelpakket Vrouw 50+
10% Korting
Voordeelpakket Vrouw 50+
4,5 sterren
(4)
Vanaf € 75,01
Bekijk product
Voordeelpakket Man 50+
10% Korting
Voordeelpakket Man 50+
5 sterren
(1)
Vanaf € 89,41
Bekijk product
Astapure® Astaxanthine Complex
Astapure® Astaxanthine Complex
4,3 sterren
(15)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(96)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(25)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
ZenRylax
ZenRylax
5 sterren
(9)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Serosan Pro
Serosan Pro
4,3 sterren
(7)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product

Lees ook

Hoe kan je je libido natuurlijk verhogen?

Hoe kan je je libido natuurlijk verhogen?

Een gezond libido is een teken van een evenwichtige fysieke en mentale gezondheid. Maar wat gebeurt er als je libido afneemt? En hoe kun je het op natuurlijke manier weer verhogen?

Lees meer Lees meer
Alles over Omega-3

Alles over Omega-3

Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.

Lees meer Lees meer
Overnight oats met banaan

Overnight oats met banaan

Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Stoppen met piekeren: 6 tips"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties