Rode gist rijst: wat is het en waar moet je op letten?
Mensen die te maken hebben met een te hoog cholesterolgehalte hebben er vast wel eens van gehoord; rode gist rijst. Dit supplement heeft de laatste jaren een opmars gemaakt in Nederland. Het kan namelijk helpen om het cholesterolgehalte op peil te houden. Wat is rode gist rijst en waar moet je precies op letten als je dit product wilt gaan gebruiken?
Rode rijst
Rode rijst is gefermenteerd met de gist “Monascus purpureus”. Tijdens dit fermentatieproces ontstaan de gezonde bioactieve stoffen die de rode rijst een purperachtige kleur geven. Het wordt in Azië al decennia lang gebruikt als natuurlijke kleurstof, smaakmaker en geneesmiddel. In Europa wordt het vooral in voedingssupplementen gebruikt voor het cholesterol.
De werkzame stof in rode rijst is monacoline K. Deze stof helpt het cholesterolgehalte op peil te houden, door het LDL cholesterol en het totaalcholesterol te remmen. Monacoline K zorgt er namelijk voor dat de lever, die normaal gesproken cholesterol aanmaakt, geen seintje krijgt om dit te doen.
Waar moet je op letten als je dit product gaat gebruiken?
We krijgen soms wat vragen over de veiligheid van dit product. Er wordt namelijk gewaarschuwd over citrinine uit rode gist rijst, wat schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. Hiervan is geen sprake bij Flinndal Rode Gist Rijst.
Bij de productie van Flinndal Rode Gist Rijst wordt de vorming van schadelijke stoffen als citrinine voorkomen. De hoeveelheid citrinine in voedingssupplementen moet voldoen aan wettelijke eisen. De Europese wetgeving schrijft voor dat het gehalte in voedingsmiddelen van citrinine maximaal 2000 ug/kg mag zijn (= 2 ppm). In ons product is het gehalte van citrinine maximaal 0,01 ppm. Ver onder de limiet dus en veiling in gebruik.
Rode Gist Rijst gebruiken?
Wil je Flinndal Rode Gist Rijst gaan gebruiken? Dan adviseren wij dit altijd in overleg met de arts te doen.Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer