Plantaardig eiwit kan cholesterol doen verlagen
Veel mensen krijgen te maken met een verhoogd cholesterolgehalte. Een bezoek aan de huisarts of diëtist kan je helpen om dit probleem aan te pakken. Nu blijkt uit een recent onderzoek dat de inname van plantaardige eiwitten het cholesterolgehalte kan verlagen. Wij hebben de belangrijkste resultaten van dit onderzoek voor je samengevat.
Vervang dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten
In een meta-analyse van in totaal 112 studies werd gekeken naar wat het effect is als er voor gedurende 3 weken de dierlijke eiwitten werden vervangen voor plantaardige eiwitten. Uit de resultaten blijkt dat het dagelijks vervangen van 1 tot 2 porties dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten ervoor zorgt dat het cholesterolgehalte met ongeveer 5% daalt. Hierbij gaat het voornamelijk om plantaardige eiwitten uit sojaproducten, noten en peulvruchten. Het onderzoek is gepubliceerd in ‘The Journal of American Heart Association’. De gezondheidsvoordelen zijn het grootst als plantaardige eiwitten worden gecombineerd met andere cholesterolverlagende voedingsmiddelen zoals omega 3 vetzuren of plantensterolen.
Voorgaande onderzoeken
Het was al bekend dat bepaalde individuele voedingsmiddelen of voedselgroepen een effect hebben op het verlagen van het cholesterolgehalte. Er is vervolgonderzoek nodig om het verlaagde cholesterolniveau nauwkeuriger te bepalen.
Cholesterol niet altijd slecht
Cholesterol wordt meestal gezien als een bedreiging voor de gezondheid en komt daarmee vaak onterecht in een kwaad daglicht te staan. Maar wist je dat je lichaam niet zonder cholesterol kan? Het is een bouwstof voor je cellen en hormonen, van belang voor de aanmaak van vitamine D en voor de functie van de celmembranen in het lichaam. Het wordt vooral door de lever aangemaakt en een klein deel krijgen we via voeding binnen, bijvoorbeeld uit lever, eieren en schelpdieren zoals oesters. Cholesterol is dus een heel nuttig stofje, maar als we teveel cholesterol aanmaken of binnenkrijgen uit voeding heeft dit een ongunstige invloed op de gezondheid. In deze situaties is een verlaging van het cholesterol nodig.
Je cholesterolwaarde wordt vastgesteld met behulp van een bloedonderzoek. Men kijkt vooral naar de verhouding tussen het totaal cholesterol en het gehalte HDL om vast te stellen of de cholesterolwaarden op een goed niveau zijn. Deze verhouding wordt gemeten door het totaal cholesterol te delen door het HDL. Hierbij is het belangrijk dat deze verhouding niet boven de 5 komt.
Producten van Flinndal voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte
Flinndal heeft twee producten in het assortiment die een goede ondersteuning zijn voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte. Flinndal Cholesterol bevat plantensterolen en in Flinndal Rode Gist Rijst zit het stofje monacoline K. Wij adviseren deze producten niet samen te gebruiken, maar te kiezen voor het product van jouw voorkeur.
Plantensterolen als cholesterolverlager
Plantensterolen zijn vetachtige stoffen uit planten die we voornamelijk via voeding binnenkrijgen. Ze vormen een soort barrière in je darmen, waardoor er minder cholesterol wordt opgenomen in je bloed. Het cholesterol verlaat je lichaam via de ontlasting waardoor het cholesterolgehalte daalt. Om het cholesterolgehalte in je bloed goed op peil te houden heb je dagelijks 800 mg plantensterolen nodig. Je vindt plantensterolen in kleine hoeveelheden in tarwekiemen, tarwezemelen, soja en pinda’s.
Monacoline K remt het totaalcholesterol
Monacoline K is een stofje dat je vindt in gefermenteerde rode rijst. Monacoline K helpt vanaf 10 mg per dag het cholesterolgehalte op peil te houden, door het LDL cholesterol en het totaalcholesterol te remmen. Monacoline K zorgt er namelijk voor dat de lever, die normaal gesproken cholesterol aanmaakt, geen seintje krijgt om dit te doen. Hierdoor wordt dus minder cholesterol aangemaakt dan normaal, wat een daling van het cholesterol, en ook het LDL-cholesterol tot gevolg heeft.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer