Omega 3 kan zorgkosten besparen
Omega 3 visvetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ons lichaam hard nodig heeft. De bekendste vormen hiervan zijn DHA en EPA, die onder andere een positief effect hebben op de werking van het hart bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA per dag. Verder heeft de inname van minimaal 250 mg DHA per dag een gunstig effect op de hersenfunctie en helpt het de natuurlijke conditie van het oog te ondersteunen.
Verminderd risico op hart- en vaatziekten
Naar het effect van omega 3 op de werking van het hart, werd onlangs een interessant onderzoek uitgevoerd in opdracht van Food Supplements Europe (FSE). De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het relatieve risico op hart- of vaataandoeningen bij 55-plussers met 4,9 % afneemt wanneer zij dagelijks 1 gram EPA en DHA innemen.
Besparing zorgkosten
Dat is niet alleen goed nieuws voor iedere 55-plusser, maar ook voor de gezondheidszorg. De onderzoekers berekenden dat hierdoor ook heel wat zorgkosten bespaard kunnen worden. Een afnemend risico op aandoeningen aan hart en vaten, betekent in 5 jaar tijd namelijk zo’n 1,5 miljoen minder ziekenhuisopnames in heel Europa. Hierdoor kan er bijna 13 miljard euro bespaard worden per jaar, of 64,5 miljard in 5 jaar tijd. Dat is heel wat!
Verder verwachtten de onderzoekers dat in de komende 5 jaar zo’n 24% van alle 55-plussers zal worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hart- of vaatziekte. Omega 3 zou dit aantal aanzienlijk kunnen doen dalen.
Vette vis
Wist je dat we omega 3 van nature vooral binnenkrijgen door het eten van vis? Vooral vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring en ansjovis bevatten de meeste omega 3. De Gezondheidsraad raadt daarom aan om wekelijks één keer vis te eten, en bij voorkeur vette vis.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer