Maken aardappelen dik?
Aardappelen worden sinds 1727 erkend als voedingsmiddel
in Nederland en wij Nederlanders zijn er dol op. Je kunt ze koken, bakken, frituren, pureren, roosteren en prakken in de stamppot. Helaas is het imago van de
aardappel de laatste tijd veranderd van populair naar dikmaker. Klopt dit en
hoe gezond is de aardappel?
De aardappel en koolhydraten
Het imago van dikmaker is ontstaan vanwege de koolhydraten in de aardappel. Net als pasta’s bevatten aardappelen veel zetmeel (koolhydraten) dat omgezet wordt naar glucose (suiker). Maar dit hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Een aardappel heeft door de hoeveelheid zetmeel een hoge energiewaarde, maar levert weinig calorieën. In 100 gram aardappel zit bijvoorbeeld slechts 76 calorieën en geen vet. Ook geven ze je een voldaan gevoel. Dit komt omdat er ook veel voedingsvezels in zitten. Het aantal voedingsvezels is zelfs te vergelijken met volkorenbrood.
Rijk aan voedingsstoffen
In aardappelen zitten belangrijke vitaminen en mineralen zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Ook zijn ze rijk aan kalium, vitamine C, B1 en B6. De hoeveelheid voedingsstoffen die na bereiding overblijft, hangt natuurlijk af van de manier van bereiden. Gekookte, gestoomde of in de oven gebakken aardappelen behouden de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
De aardappel als dikmaker
Wanneer je een aardappel bakt of frituurt in vet, wordt het wel een dikmaker. Denk hierbij aan chips of friet. Ter vergelijking, als je 200 gram aardappelen kookt, bevat dit ongeveer 150 calorieën. Een klein bakje friet zonder mayonaise of andere saus bevat snel al 700 calorieën. In een zak chips van 100 gram zitten ook al snel 500 calorieën.
Zolang je de aardappel op de juiste manier bereidt is het geen dikmaker, maar een gezonde keuze! De volgende keer kun je dus extra genieten van je bord met piepers.
Wist je dat?
We hebben de herfstvakantie te danken aan de aardappel. De rooiperiode van aardappels valt in de herfst en werd vroeger met de hand gedaan. Heel het gezin hielp mee om te zorgen dat alle aardappels van het land werden gehaald. Dit zorgde ervoor dat kinderen spijbelden van school. Om deze reden werd er een ‘aardappelvakantie’ ingelast, wat tegenwoordig staat voor de herfstvakantie.
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer