Maak je gedrag gezonder
Je tanden poetsen is waarschijnlijk een van de eerste dingen die je doet in de ochtend. Zonder tegenzin, of enorme inspanning, want tandenpoetsen is iets dat je ‘gewoon’ doet. Stel je nou eens voor dat je ook zo onbewust een gezonde maaltijd zou koken, sporten of relaxen? Als je iets doet uit gewoonte, kost het gezonde gedrag geen moeite meer!
Nieuwe gezonde gewoonte
Maar hoe maak je gezond gedrag nou tot een gewoonte? Stel bijvoorbeeld dat je elke dag wilt gaan wandelen. Hoe pak je dat nu aan?
Stap 1: begin klein
Verander je gedrag in kleine stapjes. Verlang niet meteen een wandeling van een uur van jezelf, maar begin met 10 minuten. Door de stappen klein te houden, leer je jezelf wennen aan de nieuwe gewoonte en kun je het vanaf daar verder uitbouwen naar gezond gedrag.
Stap 2: Kies een vast moment
Bij het ontwikkelen van een gewoonte helpt routine enorm. Kies een vast moment waarop je je nieuwe gewoonte gaat doen, en koppel dit het liefst direct aan iets dat je toch al elke dag doet. Ga bijvoorbeeld direct wandelen na de lunch, of na het tandenpoetsen. Een vast tijdstip helpt enorm om nieuw gedrag echt tot een gewoonte te maken. Na een paar maanden word je nieuwe gezonde gedrag steeds meer automatisme en kun je de gewoonte uitbreiden en bijvoorbeeld je wandeling langer maken.
Stap 3: Wees trots op jezelf
Wees je bewust van wat je allemaal bereikt. Houd bijvoorbeeld je stappen bij, of schrijf de wandelingen op in een notitieboekje. Zo meet je de vooruitgang. Op de korte termijn lijkt het misschien maar kleine winst, maar op de lange termijn boek je echt grote vooruitgang. Misschien is jouw 10 minuten wandelen dan wel een dagelijkse wandeling van een uur geworden, of ga je zelfs een wandelvakantie doen!
Zorg voor een prikkel
Gezond gedrag aanleren is niet een kwestie van ijzeren discipline of keiharde wilskracht. Mensen die schijnbaar moeiteloos gaan sporten, doen het juist bijna automatisch omdat ze het tot een gewoonte hebben gemaakt. Ze hoeven er niet meer over na te denken. En meestal reageren ze op een vaste prikkel. Ze leggen hun sportkleding voordat ze naar bed gaan alvast klaar en gaan de volgende ochtend direct joggen. De prikkel is de sportkleding die klaarligt en de automatische reactie is het joggen. Of mensen zetten een glas water naast hun bed, en het eerste wat ze doen als ze wakker worden, is het glas water opdrinken. Het glas water is de prikkel en de actie die volgt gaat bijna vanzelf. Kun je voor jezelf ook prikkels bedenken?
Een diep karrespoor
Vaak zijn gewoontes zo diep ingesleten in je hersenen dat je het kunt vergelijken met een diep karrenspoor. De weg is zo diep uitgesleten dat het moeilijk is om ervan af te wijken. Zo is elke ochtend de tanden poetsen voor veel mensen een gezonde gewoonte waar ze nog amper over nadenken. Maar elke avond een zak chips opentrekken voor de televisie, kan ook zo’n diep ingesleten gewoonte zijn.
Probeer slechte gewoontes af te leren door de prikkel te veranderen, of door een nieuwe gewoonte ervoor in de plaats te brengen. Eet je altijd chips op de bank voor de televisie? Ga eens een boek lezen in de fauteuil. Of eet fruit in plaats van chips. Het kost tijd, maar uiteindelijk is er dan een nieuw gezond karrenspoor in je brein gemaakt!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer