Geef je leefstijl een gezonde switch
Hoe kan je veranderingen in je levensstijl doorvoeren en hoe kun je het jezelf daarbij gemakkelijker maken? Er is een trucje, ook wel nudging genoemd, waarbij je de omgeving zo aanpast dat je juist wordt verleid om gezonde keuzes te maken!
Simpele switches
Het is voor velen herkenbaar: je had eigenlijk helemaal geen zin in een dropje, tot je langs de snoeppot liep die op je tafel stond. Voordat je het wist, zat je hand al in de pot en deed een greep naar de dropjes. Hetzelfde geldt voor het koekje bij de koffie of de Mars bij het afrekenen van je boodschappen. Allemaal extra’s waar je niet per se zelf voor gekozen zou hebben als je ze niet had gespot.
Hoe zorg je er nu voor dat je minder in de verleiding komt? De snoeppot zou je kunnen vervangen door een fruitschaal of snoeptomaatjes op tafel: zo word je telkens geconfronteerd met deze gezonde opties. Je zult er geheid meer van eten! In je tas stop je steevast een gezond tussendoortje zodat jij impulsaankopen op het trein- of tankstation afslaat en als je ’s ochtends wakker wordt staat er al een glas water naast je bed: dat drink je direct op als je ontwaakt. Allemaal kleine veranderingen die samen flink kunnen bijdragen aan jouw gezondheid.
Duw jezelf in de goede richting
Als het om gezonde gewoontes gaat, wordt wilskracht steevast overschat. Het is geen bron waar we oneindig motivatie uit kunnen putten. We maken dagelijks heel veel beslissingen en dat doen we grotendeels onbewust. Het helpt als je jezelf onbewust naar goede beslissingen duwt, dat noemen we ook wel “nudgen”. Telkens als je onbewust een gezonde keuze maakt, hoef je veel minder aanspraak te doen op je wilskracht en dat scheelt heel veel energie.
Samen bewegen is ook een vorm van nudging: als jij elke maandag de afspraak hebt om na het avondeten een flinke ronde te wandelen met een vriend of vriendin, dan duw je jezelf in de goede richting.
Richt je huis anders in
Je kunt in de ruimtes waar je het meeste van je tijd doorbrengt de meeste gezondheidswinst boeken. Dat zijn meestal je huis en je werkplek. Nu we massaal meer thuiswerken, ben je misschien wel vaker in je thuiskantoor. Hoe kun je deze plek zo inrichten dat je wordt uitgelokt tot gezond gedrag? Kijk eens rond in de ruimte en zie waar jouw ogen vaak langsgaan. Misschien is dat een koekjestrommel naast het koffiezetapparaat, een zak chips van de vorige avond die nog op het aanrecht ligt of de snoeptrommel van de kinderen? De aanpak is simpel: verwijder deze producten uit het zicht (of stop ze in een ondoorzichtige trommel) en vervang ze door een karaf vers water, een fruitschaal en snoeptomaatjes.
De koelkast - ook die moet anders!
Ben je geneigd om ’s avonds te gaan snacken? Het helpt om je keukenkastjes en koelkast eens goed te bekijken. Wat zie je als eerste als je de keukenlade opentrekt of de koelkast? Misschien kun je de gezonde opties meer in het zicht leggen, zoals noten en gedroogd fruit op ooghoogte in de voorraadkast. In de koelkast kun je verse olijven, hummus en rauwkost (wortel en komkommer) op de middelste plank leggen en misschien gaan de lekkere kaasjes, toetjes en een fles gekoelde wijn wel een etage naar beneden: de groentelade! Verder kun je ook eens kijken of je niet gewoon moe bent en je vermoeidheid ‘weg eet’. Eerder naar bed gaan kan ook helpen.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer