De 4 gelukshormonen en zo geef je ze een boost
Hoe komt het eigenlijk dat je je gelukkig voelt? Dat is best een complex proces in je lichaam en geest, dat voor een groot deel wordt bepaald door gelukshormonen. Gezonde voeding, goed slapen, lekker hardop lachen, je kat aaien en een fijne vrijpartij: allemaal manieren om deze bijzondere hormonen door je lichaam te laten stromen. Hier zijn de vier belangrijkste gelukshormonen:
Serotonine
Serotonine is misschien wel een van de bekendste gelukshormonen. Het ondersteunt je zelfvertrouwen en de mate waarin je tevreden bent met jezelf. Dit hormoon heeft ook te maken met je slaapritme. Het wordt in je lichaam gemaakt uit tryptofaan, een bouwsteen van eiwitten die je vindt in onder andere melk, kaas en gevogelte. Daarnaast komt tryptofaan ook voor in haver, bananen, gedroogde pruimen, brood, pinda’s en chocolade en in zonnebloempitten, sesamzaad en pompoenpitten. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende tryptofaan binnen.
Oxycotine
Dit hormoon staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het komt vrij in je lichaam bij gewenste aanrakingen zoals aaien (bijvoorbeeld van je kat, hond of konijn), een schouderklopje, knuffelen, seks en bij genieten van lekker eten. Jezelf verwennen en lekker knuffelen helpt dus om je gelukkiger te voelen! En wist je dat moeders die hun baby de borst geven ook oxytocine aanmaken? Dat helpt in de binding tussen moeder en kind.
Endorfine
Ook endorfine is een belangrijk gelukshormoon. Dit hormoon wordt gemaakt in je hersenen en je hebt er vast al eens over gehoord. Het komt bijvoorbeeld vrij bij flinke inspanning door sport. Heel bekend is de “runners-high”: na een tijdje sporten krijg je het gevoel altijd maar door te kunnen gaan. Dit lekkere gevoel ontstaat niet alleen bij sport: het lichaam maakt ook endorfine aan bij opwinding (denk aan bungeejumpen of een orgasme) en – gek genoeg – ook bij enorme pijn. Soms kan iets zo’n pijn doen dat je het niet meer voelt. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die de pijn van een bevalling nauwelijks voelen doordat ze “high” zijn van de endorfine. En dan zijn er nog aanwijzingen dat ook door pittig eten (pepers) en het eten van vet, suiker en chocolade endorfine kan vrijkomen.
Dopamine
Deze laatste van de vier gelukshormonen staat bekend als het beloningshormoon. Het komt vrij als je een doel gehaald hebt en zorgt dus ook voor motivatie om een doel te halen. Dopamine wordt gemaakt uit de eiwitbouwstenen tyrosine en fenylalanine. Deze bouwstenen komen voor in heel veel eiwitrijke producten: van noten en zaden tot vlees, en zuivel. Gevarieerd eten zorgt ervoor dat je voldoende van deze bouwstenen in je voeding hebt zitten. Een andere manier om te zorgen voor voldoende beschikbare dopamine is voldoende slapen. Tijdens het slapen verbruiken je hersenen weinig dopamine en heb je een lekkere voorraad over voor de dag.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meerZo kies je gezond in de supermarkt
Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.
Lees meer Lees meer