Chiazaad, hennepzaad en lijnzaad. Superfood?
In de supermarkt verschijnen steeds vaker nieuwe producten die de stempel ‘superfood’ hebben. Deze producten zouden veel positieve eigenschappen hebben die van invloed zijn op de gezondheid. Onder de superfoods vallen ook chiazaad, hennepzaad en lijnzaad. Wat is het dat deze zaadjes zo gezond maakt? En is de stempel superfood terecht?
Wat is een superfood?
Allereerst is het goed om te weten wat superfood is. Superfood is een verzamelnaam voor voedingsmiddelen met een bijzondere en vaak hoge samenstelling van goede voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Voorbeelden van superfood zijn zeewier, tarwegras, gojibessen, maar ook de bekende knoflook, tomaat, ui, broccoli, vette vis en groene thee kunnen worden gezien als superfood.
Drie gezonde zaden
Hennepzaad, chiazaad en lijnzaad vallen ook onder superfood. Waarom zijn deze zaadjes zo gezond?1. Hennepzaad
Hennepzaad komt van de hennepplant. Het is één van de oudste medicinale planten in de wereld. Hennepzaad bevat plantaardige eiwitten en het essentiële omega 3 vetzuur ALA. Verder bevat het meer dan 20 soorten vitaminen zoals vitamine B1, B2, B3, B6, E en C en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, ijzer, chroom, zink, mangaan.
Hennepzaad heeft een nootachtige smaak en is heerlijk door een smoothie of yoghurt.
2. Chiazaad
Chiazaad zijn kleine zaadjes afkomstig van de Zuid-Amerikaanse Plant Salvia Hispacia. Het woord ‘chia’ is afkomstig uit een oude Mexicaanse taal en betekent letterlijk ‘vettig’. Chiazaad bevat net als hennepzaad veel van het essentiële omega 3 vetzuur ALA, plantaardige eiwitten en antioxidanten. Daarnaast is het een bron van vezels, bevat het onder andere vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, zink, koper en fosfor.
Chiazaad zet uit als het in contact komt met vloeistof zoals water. Hierdoor wordt het in je darmen langzaam verteerd en geeft het een verzadigd gevoel. Lekker door een smoothie of yoghurt.
3. Lijnzaad
Lijnzaad is het zaad van vlas. Daarom is de Engelse naam ‘flax seeds’. Het zijn kleine zaadjes, met een nootachtige smaak. Ook lijnzaad is een bron van het essentiële omega 3 vetzuur ALA en plantaardige eiwitten. Daarnaast bevat het vitaminen zoals vitamine B1 en B2 en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en kalium.
Bovendien is lijnzaad rijk aan vezels en werkt als een spons in de darmen. De zaadjes houden het vocht vast waardoor de ontlasting zacht blijft, wat een goede stoelgang bevordert. Het is daarom belangrijk voldoende water te drinken wanneer je lijnzaad hebt gegeten.
In een smoothie of door de yoghurt kun je het beste gebroken lijnzaad gebruiken, zodat je lichaam de voedingsstoffen beter op kan nemen. De hele zaadjes worden niet verteerd en verlaten het lichaam weer in zijn geheel. Lijnzaad kun je ook gebruiken in de vorm van olie.
Superfood of niet?
Zoals je hierboven kunt lezen, bevatten chiazaad, hennepzaad en lijnzaad veel goede voedingsstoffen en horen daarom in de categorie superfood. Een gezonde keuze als je extra zaden wilt toevoegen aan je ontbijt of in een salade.
Vroeger dachten veel mensen dat superfoods zo gezond waren dat ze er een heel eenzijdig eetpatroon op na hielden. Groente en fruit werden ingewisseld voor superfoods. Maar superfoods zijn net als voedingssupplementen bedoeld als aanvulling of onderdeel van de gezonde voeding. Ze vormen een prettige combinatie van lekker met gezond en je kunt er eindeloos mee variëren in recepten.
Goed is om in ieder geval te onthouden dat superfoods geen wonderproducten zijn. Het belangrijkste is om gevarieerd te eten, volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer