Buiten sporten in de winter: 4 tips
Buiten is het koud en donker en binnen is het lekker warm en lonkt de bank. De winter lijkt daarom niet het ideale seizoen om buiten te sporten. Toch loont het om je sportkleren aan te trekken en naar buiten te gaan. In deze blog leggen we je uit waarom en geven we je 4 tips om ook in de winter buiten te blijven sporten. Trek je sportschoenen maar alvast aan!
Voordelen sporten in de kou
Veel Nederlanders zijn echte mooi-weer-sporters en blijven in de winter dan ook het liefst binnen. Toch is het goed om ook in winterse omstandigheden buiten te sporten. Denk hierbij aan wandelen, hardlopen, fietsen of bootcampen. Er zijn namelijk heel wat voordelen verbonden aan sporten in de kou:
- Goed voor je weerstand. Wie vaak in de kou sport wordt minder snel ziek. En als je wel ziek wordt knap je weer sneller op. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek met 1000 proefpersonen aan Appalachian State University. Door in de winter buiten te blijven sporten, moet je immuunsysteem harder werken en is het beter voorbereid op de winterse kwaaltjes.
- Goed voor je bloedsomloop. Door de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten krijg je een betere doorbloeding. Hierdoor zul je ook minder last hebben van koude handen en voeten.
- Goed voor je humeur. Het is wetenschappelijk bewezen dat we in de winter vaak last krijgen van de winterblues. We voelen ons sneller en vaker somber en lusteloos. De voornaamste reden is een gebrek aan licht en dus vitamine D. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk van het schaarse licht mee te pikken door lekker naar buiten te gaan. Bovendien wordt er tijdens het sporten gelukshormonen aangemaakt, zoals endorfine. Hiermee bestrijd je direct je winterdip.
4 tips om in de winter buiten te sporten
Werd jij enthousiast bij het lezen van deze voordelen? Neem dan nog even deze tips door voor je de deur uit gaat. De kou heeft namelijk een impact op je work-out in de buitenlucht. Daar wil je goed op voorbereid zijn.
- Begin bij het begin en kleed je warm aan. Denk hierbij aan laagjes. Veel laagjes. Zo kun je altijd iets uittrekken als je het toch te warm krijgt. Draag ook kleding die ademt, zodat het zweet kan verdampen en kies bij écht koude temperaturen voor thermokleding.
- Doe een muts en handschoenen aan. De meeste lichaamswarmte verlies je namelijk langs je hoofd, handen en voeten.
- Eet goed en drink voldoende water. Door de kou verbrand je lichaam namelijk extra energie en verlies je sneller vocht.
- Doe altijd een warming-up. In de winter zijn je spieren kouder en stijver. Hierdoor ben je gevoeliger voor blessures. Met een warming-up zorg je ervoor dat je lichaam kan wennen aan de kou en geleidelijk opwarmt voor je aan de echte inspanning begint.
Bonustip: denk aan je veiligheid en vergeet je verlichting niet!
Ondersteun je spieren en gewrichten
Wil je je spieren, gewrichten en/of botten graag extra ondersteunen? Flinndal heeft een reeks aan supplementen die je hierbij helpen. Doe de botten, spieren en gewrichten test en kom erachter welk product het beste past bij jouw behoeften.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer