7 belangrijke voedingsstoffen voor je ogen
Je staat er bijna nooit bij stil, maar elke dag gebruiken we onze ogen. Met onze ogen maken we contact met mensen en kunnen we genieten van al het moois om ons heen. Belangrijk dus om goed voor onze ogen te zorgen. Voeding kan helpen om je ogen in goede conditie te houden, ook op latere leeftijd. Hieronder vind je een overzicht van de voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de ogen.
1. Vitamine A
Het netvlies heeft vitamine A nodig om licht om te kunnen zetten in elektrische signalen aan de hersenen. Hierdoor zien we overdag kleur en kunnen we in de avond zwart-wit contrasten zien.
Het lichaam kan zelf ook vitamine A aanmaken uit bètacaroteen. Dit stofje vind je plantaardige producten zoals wortels. Daarom wordt gezegd dat wortelen goed zijn voor de ogen.
2. Vitamine B2
Vitamine B2 is belangrijk voor de zuurstofvoorziening rondom en in het oog en speelt een rol bij de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Zo ondersteunt het de conditie van het oog en helpt het om scherp te blijven zien. Vitamine B2 vind je onder andere in yoghurt, melk, champignons, eieren, amandelen en quinoa.
3. Zink
Zink speelt een rol bij de opname van vitamine A. Daarnaast ondersteunt zink de conditie van het oog, helpt het scherp te blijven zien (ook in het donker) en is het van belang voor het functioneren van het netvlies. Zink is te vinden in allerlei etenswaren, onder andere in rood vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, graanproducten, gemengde noten, eieren en soja.
4. Omega 3 vetzuur DHA
Het omega 3 vetzuur DHA is een belangrijk bestanddeel van het netvlies. Vanaf 250 mg per dag helpt het omega 3 vetzuur het oog in goede conditie te houden, scherp te blijven zien en is het goed voor het gezichtsvermogen.
5. Luteïne
Luteïne (een gele kleurstof) bevindt zich, net als DHA, in het netvlies van de ogen. Het behoort tot de zogenaamde carotenoïden, natuurlijke plantpigmenten die een kleur geven aan groente en fruit. Deze pigmenten kunnen de ogen beschermen. Je vind het vooral in spinazie, eieren, boerenkool, broccoli, witlof en spruitjes.
6. Vitamine C en E
Vitamine C en E zijn beide antioxidanten en belangrijk voor de ogen. Ze weren namelijk vrije radicalen af in ons lichaam en beschermen onze cellen, ook in de ogen. Vitamine C vind je bijvoorbeeld in sinaasappels, kiwi’s en paprika. Vitamine E zit onder andere in walnoten, amandelen, pinda’s en pistachenoten.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer