2 oorzaken van huidveroudering
Je gezicht is continu in beweging. Je praat, lacht, fronst, huilt of maakt gekke bekken. Hierdoor ontstaan lijntjes. Deze lijntjes, ook wel rimpels genoemd, worden sneller zichtbaar bij het ouder worden. Ook kunnen er pigmentvlekken ontstaan en wordt de huid dunner en droger. Hoe komt dit en wat zijn de oorzaken van deze huidveroudering?
De huid
Allereerst is het goed om te weten hoe de huid is opgebouwd. De huid bestaat uit meerdere lagen. De bovenste en zichtbare laag wordt de opperhuid genoemd. Deze laag beschermt ons tegen schimmels, virussen en UV-straling. Onder de opperhuid bevindt zich de lederhuid. Deze huid bestaat uit collageen en elastine.
Collageen en elastine
Collageen en elastine zijn eiwitten en bevinden zich in het bindweefsel. Ze geven stevigheid en elasticiteit aan de huid. Vanaf ongeveer het 25e levensjaar neemt de productie van deze eiwitten af. De huid wordt slapper en dunner waardoor er rimpels ontstaan.
Deze natuurlijke huidveroudering wordt beïnvloed door verschillende factoren. De celdeling en stofwisseling worden trager en gifstoffen worden minder snel afgevoerd. Ook spelen erfelijke factoren een rol, net als veranderingen in de hormoonhuishouding. Na de overgang veroudert de huid van vrouwen bijvoorbeeld een stuk sneller.
UV-straling
Naast natuurlijke huidveroudering is zonlicht ook een grote boosdoener. Wanneer je de huid te vaak (onbeschermd) blootstelt aan zonlicht, zal de huid sneller tekenen van ouderdom vertonen. Dit komt doordat zonlicht de afbraak van elastine in de huid versnelt. Belangrijk dus om tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven en je altijd in te smeren met zonnebrand van tenminste factor 15.
Voeding voor de huid
Van een aantal vitaminen en mineralen is de gunstige invloed op de huid wetenschappelijk aangetoond. Daarom is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Vitamine C (in bijvoorbeeld kiwi, paprika, aardbei) is nodig voor de aanmaak van collageen. Zink (in onder andere haring, rijst, peulvruchten) helpt bij de opbouw van eiwitten en speelt zo een rol in de groei en vernieuwing van weefsel.
Vitamine C en selenium (in producten als tarwebrood, orgaanvlees, kabeljauw) helpen de huid als antioxidiant te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals UV-straling. En vitamine B2 (in bijvoorbeeld halfvolle melk, vlees) en B8 (in eieren, noten en pinda’s) helpen de huid in goede conditie te houden.
Kies dus dagelijks voor een gezond pakket aan voedingsmiddelen: veel groenten, fruit, zuivel, volkoren producten, mager vlees. Zorg dat je gezonde vetten binnenkrijgt, want die leveren je bouwstoffen voor de huidcellen. Die vetten vind je in vette vis, plantaardige olie of noten.
Verstandig is het ook om matig te zijn met de producten die maar weinig goeds leveren voor je gezondheid, zoals suiker, frisdrank, snacks en alcohol.
Overige tips
Drink veel, minstens twee liter per dag. Zo wordt je huid goed gehydrateerd en dit zorgt ervoor dat afvalstoffen worden uitgescheiden. Ook is het belangrijk om stress te vermijden en niet te roken. En: zorg er ook voor dat je elke dag minstens een half uur sport of beweegt, het liefst in de buitenlucht. Zo voel je jezelf elke dag een beetje fitter, gezonder en mooier. Wat doe jij om je huid in goede conditie te houden?
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer