Terug naar overzicht

Waar kun je het beste in bakken?

Waar kun je het beste in bakken?
Flinndal
22-2-2016
0 Reacties

blog_afbeeldingen_waarin_bakken_optimized_ca2eba81.jpg

Tegenwoordig heb je de keuze uit veel verschillende producten om in te bakken. Denk aan olijfolie, kokosolie, margarine en roomboter. Hierbij geven we vaak de voorkeur aan de variant met het minste vet. Is dit een goede keuze en waar moet je op letten als je gaat bakken?


Wat is vet?

Alle producten waarin we bakken bevatten vet. Vet is een voedingsstof die in veel producten zit en het lichaam nodig heeft om te functioneren. Je vindt het bijvoorbeeld in producten zoals halvarine, olie, vlees, kaas, maar ook in koek, snoep, chips, snacks en sauzen. Vet bestaat altijd uit een mengsel van vetzuren die in te delen zijn in de categorie onverzadigd vet (enkelvoudig of meervoudig) of verzadigd vet.

Wanneer je de keuze maakt voor een product om in te bakken, kijk je waarschijnlijk naar het percentage verzadigde vetten in een product. Want hoe minder verzadigde vetten, hoe gezonder. Toch? Het is zeker waar dat we moeten proberen zo min mogelijk verzadigde vetten binnen te krijgen, omdat deze het slechte cholesterol (LDL) kunnen verhogen. Maar bij het bakken, speelt er nog een andere factor mee; namelijk verhitting.


Olie of boter?

Wanneer je vet verhit, kan het veranderen van structuur. Hierdoor kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen (zoals vrije radicalen). Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een variant die niet of zo min mogelijk verandert tijdens verhitting. Verzadigde vetten zoals roomboter of kokosolie kunnen erg goed tegen verhitting en zijn in dat opzicht een gezonde keuze. Hierbij is het verschil tussen beide dat kokosolie een plantaardig product is en roomboter dierlijk. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat kokosolie veel verzadigd vet bevat: 86,5 gram per 100 gram kokosolie.

Bij onverzadigde vetten is het goed om te kijken naar de enkelvoudige onverzadigde vetten. Deze vetten kunnen redelijk goed tegen verhitting en kun je prima gebruiken voor het bakken van eten. Een voorbeeld hiervan is olijfolie. Olijfolie bevat bijvoorbeeld 14,5 gram per 100 gram aan verzadigd vet.

Meervoudig onverzadigde vetten daarentegen kunnen niet goed tegen verhitting en kun je beter ook niet gebruiken bij het bakken of frituren. Voorbeelden zijn zonnebloemolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, of bewerkte olijfolie zoals olijfolie extra vierge. Deze oliƫn zijn meer geschikt voor koude bereidingen zoals door de salade of door soep.


Conclusie

Verzadigde vetten kunnen goed tegen verhitting en zijn geschikt voor het bakken. Probeer waar het kan te kiezen voor een plantaardig product, zoals olijfolie en wissel af en toe af met kokosolie of roomboter als je dit lekker vindt. Het is namelijk belangrijk om niet teveel verzadigd vet te consumeren, 1 of 2 eetlepels olie of vet is meestal voldoende om in te bakken. Het advies van de Gezondheidsraad is namelijk om minder dan 10 energieprocent uit verzadigd vet binnen te krijgen. Bij een advies van 2000 kcal per dag voor een volwassen vrouw betekent dit 200 kcal (ongeveer 22 gram).



Lees ook

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

Wat kunnen we leren van de Blue Zones?

De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!

Lees meer Lees meer
Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Hoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?

Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!

Lees meer Lees meer
Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D

Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Waar kun je het beste in bakken?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties