Vraag het de voedingsdeskundige. Deel 3
Wij Nederlanders zijn echte kaaskoppen. Jaarlijks eten we zo’n 17 kilo kaas per persoon! Vaak krijg ik de vraag welke kaas je nu beter wel en juist niet moet eten. Is jonge kaas gezonder dan oude kaas en is gesmolten kaas vetter? In dit blog hoop ik hier wat opheldering over te kunnen geven.
“Jong”, “belegen”, en “overjarig” zegt niets over het vetgehalte”.
Kaas bevat veel calcium en daarnaast ook verschillende B-vitaminen, gezond dus, maar er zit ook een addertje onder het gras. De volvette kazen bevatten namelijk ook veel verzadigd vet. Aan het ‘+ getal’ op de verpakking kun je zien hoeveel vet de kaas bevat. Hoe hoger dit getal, hoe vetter de kaas. Een 20+ kaas is dus mager, en een 48+ kaas is volvet.
Overigens is het zo dat de termen “jong”, “belegen”, en “overjarig” niets te maken hebben met het vetgehalte. Hier wordt alleen mee aangegeven hoe oud de kaas is.
Gesmolten kaas vetter?
Vaak wordt gedacht dat gesmolten kaas meer vet bevat dan kaas in vaste vorm. Dit komt omdat het vet zich afscheidt zodra het smelt, en je het dus duidelijker kunt zien. Maar gesmolten kaas bevat net zoveel vet als gewone kaas. Hier zit geen enkel verschil in.
Smeerbare kazen (als smeerkaas of Philidelphia light) leveren over het algemeen minder vet. Dit komt omdat ze meer water bevatten dan gewone kaas. Minder vette kaas blijft wel minder lang goed, dus koop hier kleinere hoeveelheden van.
Vetgehalte van kaas
Hieronder zie je precies hoeveel vet kaas bevat. Het percenatge vet in droge stof is het ‘+ getal’ op de verpakking. Gram vet per 100 gram geeft het percentage vet aan dat in de kaas zit.
Harde kazen | Percentage vet in droge stof | Vet per 100 gram |
Goudse kaas, komijnkaas, Maaslander 48+ | 48 | 28 – 32 |
Leerdammer, Maasdammer | 45 | 28 – 31 |
Edammer, Westzaner | 40 | 21 – 24 |
Milner, Maaslander 30+, Boeren Leidse kaas, Cantenaer, Beemster 30+ | 30 | 17 – 20 |
Leidse kaas, Slankie 20+ | 20 | 12 – 13 |
Milnder Xtra slim 10+ | 10 | 6 |
Bron: Voedingscentrum
Handig zo’n korst
Aan de korst kun je vaak al zien met wat voor soort kaas je te maken hebt. Een groene korst staat voor minder zout, een gele korst voor “volvet” (dus veel verzadigd vet) en een rode korst voor minder vet.
Tips
Tenslotte nog wat tips om het vetgehalte uit kaas binnen de perken te houden:
- Koop liever magere kazen als 30+ kaas en smeerkaas 30+.
- Als je graag kaas eet, koop dan geen voorgesneden plakken. Deze zijn vaak erg groot, waardoor je meer kaas gebruikt dan nodig is. Schaaf de plakken liever zelf.
- Beleg niet 2 boterhammen met kaas, maar leg een kale boterham bovenop de kaas. Dit smaakt net zo lekker en zo krijg je minder vet binnen.
Stel je vraag
Heb jij ook een vraag over voeding? Laat het me weten via [email protected].
Wie ben ik?
Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer