Het verschil tussen cafeïne en theïne
Cafeïne en theïne, je hebt er vast weleens van gehoord. Als een gesprek over koffie gaat, valt het woord cafeïne al gauw. Theïne wordt dan weer in combinatie met thee drinken gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen theïne en cafeïne? Wij vertellen je er graag meer over.
Cafeïne of theïne?
De woorden cafeïne en theïne doelen op dezelfde stof. Alleen de benaming en herkomst is anders. Theïne is de stof die thee bevat als het afkomstig is van de Camellia sinensis (ook wel de theeplant). Kruidenthee zoals rooibos bevat deze stof dus niet. In koffie, maar ook cola en energiedranken wordt deze stof cafeïne genoemd.
Herkomst van cafeïne en theïne
De stof cafeïne werd in 1819 ontdekt door de Duitse chemicus Friedrich Ferdinand Runge. In die tijd dacht men dat cafeïne en theïne verschillende stoffen waren. In 1827 ontdekte Johannes Mulder het ongelijk hiervan: cafeïne en theïne zijn dezelfde stof.
Overigens wist men al ver voor 1819, in het stenentijdperk, van het effect van cafeïne en theïne af. Dit nuttigde ze door middel van zaden, schors en bladeren. Ook ontdekte ze in die tijd dat je de bladeren in heet water kon laten trekken.
Wat doet cafeïne/theïne met je?
Hoewel cafeïne en theïne dus eigenlijk dezelfde stof zijn, wordt het effect van cafeïne veel zwaarder ervaren. Dit komt door de manier waarop de stof functioneert. Cafeïne in koffie wordt sneller in het bloed opgenomen. Je moet het eigenlijk zien als een snelle suiker die de bloedsuikerspiegel vrijwel meteen laat stijgen. Theïne kan gezien worden als een langzame suiker. Hierdoor zijn er haast geen pieken in de bloedsuikerspiegel aanwezig. Van theïne krijg je niet zo’n heftige energie-boost als dat met cafeïne te bereiken is.
Is er nou een verschil tussen cafeïne en theïne?
Cafeïne en theïne zijn verschillende benamingen voor dezelfde stof. Theïne komt voor in theesoorten afkomstig van de theeplant en cafeïne is te vinden in drankjes als koffie, cola en energydranken.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer