Een schoonheidsslaapje: werkt dat echt?
We hebben allemaal wel eens gehoord van de term ‘schoonheidsslaapje’, maar heeft slaap echt invloed op je uiterlijk? In deze blog gaan we dieper in op wat een schoonheidsslaapje precies is, welke voordelen het biedt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je genoeg slaap krijgt om er op je best uit te zien!
Al slapend mooier worden
Hoewel de term ‘schoonheidsslaapje’ meer is gebaseerd op folklore dan op wetenschap, is er wel degelijk bewijs dat voldoende slaap essentieel is voor een goede gezondheid en een stralende huid. Een Zweeds onderzoek liet 23 proefpersonen, tussen de 18 – 31 jaar, fotograferen. De eerste keer na 8 uur slaap, de tweede keer na een nachtje van 5 uur slaap en daarna na een nachtje doorhalen. 65 studenten beoordeelden vervolgens deze foto’s. En wat bleek? De studenten oordeelden dat de proefpersonen met een slaaptekort, er vermoeider, ongezonder én minder aantrekkelijk uitzagen (1).
Voldoende slaap voor een mooie huid
Wanneer de wekker afgaat, is de schoonheid misschien nog ver te zoeken. Haar in de war, slaap in de ogen en kreukels in je gezicht door je kussensloop. Toch bestaat het woord schoonheidsslaapje niet voor niets! Een goede nachtrust zorgt namelijk voor een gezonde en stralende huid. Dat komt doordat je huidcellen zich in de nacht effectiever kunnen herstellen en er meer bloedtoevoer is naar je huid.
Daarnaast produceer je in de nacht meer collageen. Collageen is een lichaamseigen eiwit dat zorgt voor een stevige en elastische huid. Bij een slaaptekort maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit stresshormoon vertraagt de aanmaak van collageen, wat kan zorgen voor een doffere huid, donkere kringen en meer zichtbare fijne lijntjes en rimpels. Voldoende slaap zorgt dus daadwerkelijk voor een mooiere en stralende huid!
Gezond haar en een gezond gewicht
Voldoende nachtrust heeft nog een beautyvoordeel: gezond haar! Tijdens je slaap herstellen je haarcellen zich sneller en worden de wortels gevoed met voedingsstoffen, vitamines en mineralen uit het bloed. En wist je dat je haar sneller groeit tijdens je slaap?
Bovendien raken je hormonen van slag bij een (chronisch) slaaptekort. Bij te weinig slaap maakt je lichaam stresshormonen aan waardoor je makkelijker vet opslaat. Voldoende slaap helpt dus ook met het behouden van een gezond gewicht.
5 tips voor een effectief schoonheidsslaapje
Kortom, een goede nachtrust is van essentieel belang voor een optimaal herstel. Tijdens het slapen herstelt ons lichaam zichzelf, worden hormonen in balans gebracht en wordt de bloedcirculatie bevorderd. Daarom delen we 5 tips om ervoor te zorgen dat je (nog) beter slaapt en weer stralend wakker wordt!
- Ontwikkel een vast slaapritme. Probeer op regelmatige tijden naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam te wennen aan een vast slaapritme.
- Creëer een ontspannende slaapomgeving: zorg ervoor dat je slaapkamer koel, donker en stil is. Vermijd te veel licht of geluiden die je kunnen storen terwijl je slaapt.
- Beperk cafeïne, alcohol en nicotine: cafeïne en nicotine zijn stimulerende middelen die je wakker kunnen houden, terwijl alcohol je slaapkwaliteit kan verminderen.
- Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een betere nachtrust. Maar zorg er wel voor dat je niet te dicht bij het slapengaan traint, want dat kan je juist wakker houden.
- Vermijd zware maaltijden vlak voor het slapengaan, omdat dit de spijsvertering en je slaap kan verstoren.
Extra ondersteuning voor een goede nachtrust
Ervaar jij moeite met slapen en/of ontspannen? Doe de test en ontdek in 5 vragen welke product(en) jouw nachtrust kunnen ondersteunen.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer